Връчиха наградите “Джон Атанасов”

Носител на наградата “Джон Атанасов” за 2009 година е Мартин Вечев, стана ясно днес на церемония в президентството. Вечев (32 г.) завършва висше образование по математика и информатика в университета Саймън Фрейзър, Канада. През 2007 година защитава докторска степен в университета Кеймбридж, Англия, където е и асистент. Същата година постъпва в изследователския център на IBM в Ню Йорк.

Работата му там е свързана c използване и създаване на нови формални методи за синтезиране и доказване на сложни конкурентни алгоритми. Резултати от неговия труд се използват в следващото поколение американски военни кораби.

Вечев е автор на 20 международни научни публикации, бил е рецензент на десетки международни конференции и е основател на първата конференция по приложни методи на синтез за конкурентни програми.

Носител е на различни стипендии, патенти и награди, в това число и наградата на изследователския център на IBM за изключителни технически постижения.

Грамота за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии, получиха д-р Галина Иванова и доцент д-р Росен Кирилов.

За втора поредна година държавният глава връчи наградата “Джон Атанасов – за ученици” за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии. Наградата получи отново Румен Христов – 16-годишен ученик в Природо-математическата гимназия “Нанчо Попович”, Шумен.

Грамота “Джон Атанасов – за ученици” получиха още Стефан Аврамов и Иван Георгиев.

Държавният глава подкрепи идеята за създаване на съвместен център у нас с IBM за разработки в областта на нанотехнологиите.

Коментар