Отглеждат жива тъкан в роботизиран скелет

Учени възпроизвеждат жива тъкан, използвайки роботизиран скелет
(снимка: Fisher Studios / The Verge)

Науката за отглеждане на жива човешка тъкан за медицинска употреба все още е в начален стадий, като само най-примитивните екземпляри се използват за експериментално лечение. Изследванията обаче напредват – учени от Оксфорд работят по нов метод за култивиране на човешки тъкани, който ще позволи те да бъдат комбинирани с движещи се роботизирани скелети.

Обикновено клетките за регенеративна медицина се отглеждат в статични среди, като петриеви чинии или миниатюрни 3D скелети. Някои експерименти в миналото вече показаха, че клетките могат да се култивират върху движещи се структури, но в този случай разтягането и/или сгъването на тъканите се случва само в една посока.

Изследователи от Оксфордския университет и разработчикът на роботи Devanthro са стигнали до извода, че за да бъде създаден заместител на истинска увредена тъкан, тя трябва да се отглежда в условия, близки до тези, при които „работят” мускулите, деформирайки се във всички посоки.

Интердисциплинарният екип си поставя за цел да възпроизведе мускулно-скелетната система възможно най-точно, използвайки роботизиран скелет. Учените са използвали макет-скелет, проектиран от инженерите на Devanthro, в комбинация със среда за клетъчно култивиране, която може да се интегрира в структурата на изкуствената кост и да се разтяга/огъва във всяка посока.

По конкретно, експериментът е извършен с раменна става. Структурата на изкуственото рамо включва сферична външна мембрана с биоразградими влакна, опънати между „анкерните точки” – биореактора. Влакната са „осеменени” с човешки клетки, а камерата е напълнена с богат на хранителни вещества разтвор.

В продължение на две седмици клетките растат в хранителна среда, която се подлага на ежедневни „натоварвания” – за 30 минути всеки ден биореакторът се поставя в раменната конструкция за натоварвания и деформации.

Въпреки че учените са успели да забележат промените в „обучените” клетки спрямо контролните проби, все още не е известно дали това откритие ще бъде от полза. Изследователите „просто демонстрират възможността”. С други думи, екипът показва, че е възможно да се отглеждат клетки в роботизирана скелетна структура и сега трябва да разберат дали усилията им си струват изразходваните ресурси.

Учените обаче са оптимисти и вярват, че в бъдеще, благодарение на детайлно сканиране на пациентите, ще могат да създават реплики на скелетната система на хората, което ще им позволи да формират оптимални тъканни заместители, например на увредени сухожилия.

Коментари по темата: „Отглеждат жива тъкан в роботизиран скелет”

добавете коментар...

  1. Бриджит

    Тъканното инжинрество ще паси много животни от експерименти с тях.
    И роботът ще е вечен, да му се сбъдне мечтата дано.
    Кято си представи човек само…поглеждаш се в огледалото и си казваш- тази бемка ми се ще да си я преместя ето там…модерно е, и само с нано -чипа или пък вечерта си слагаш програма в домашния продюсер за тъкани и на сутринта си сменяш нещо в кожата …/Желазни/.Щастливи са тези,които знаят за това.

Коментар