Латвия – благодатна люлка за технологични стартъпи

Многоезичност, данъчна политика, висок морал и достъп до капитали стимулират технологичните стартъпи в Латвия (снимка: CC0 Public Domain)

Макар и да не е толкова известна като по-напредналата си в дигитално отношение съседка Естония, малката балтийска страна Латвия е дом на процъфтяваща стартъп-екосистема. Там се развиват редица успешни технологични компании и, чрез съвместни инициативи с техническите университети в страната, вече са формирани няколко динамични програми за сътрудничество между стартъпите и академичния сектор.

Детството, прекарано в провинцията на Латвия, е вдъхновило 31-годишната Алфия Каюмова да се заеме с разработване на селскостопански технологии – или „agritech“, както се казва в индустрията. След години, прекарани в света на бизнеса и инвестиционното банкиране, сега тя е главен изпълнителен директор на стартъпа за картографиране на технологии GreenGrowth.

„Селското стопанство е една от най-динамично развиващите се индустрии“, казва Каюмова пред ZDNet. „Фокусирани сме върху глобалното предизвикателство за изхранването на нарастващото човешко население с все по-ограничени и оскъдни ресурси”. GreenGrowth разработва технология за картографиране на добивите в реално време, предназначена да помогне на фермерите да повишат своята ефективност.

Проблеми като обедняването на земята, ерозията на почвите и изменението на климата също измъчват Латвия, както и останалата част от света. За регион, където селското стопанство и земеделието са сред основните икономически дейности, проблемът е сериозен.

„Тук в Балтийските страни и Латвия има голям потенциал, тъй като има много малки, средни и големи агробизнеси, които се нуждаят от тази технология,“ казва предприемчивата жена.

Мотивирана, многоезична работна сила

Според експерти, конкурентоспособната ИТ работна сила в Латвия е това, което помага за процъфтяването на екосистемата от стартъпи. Според Латвийската асоциация на новостартиращите бизнеси, това се обяснява с комбинацията от солидна работна етика, висока мотивация и отвореност към новите предизвикателства у латвийските работници. Това се допълва от факта, че латвийската работна сила „има един от най-високите нива на посещаемост в университети в света.”

Многоезичието е друга отличителна черта на местния пазар на труда. Освен латвийския като официален език, 87% от латвийците на възраст под 35 години говорят руски, а 61% боравят отлично с английски. Широко разпространени с и немският, както и скандинавските езици.

Правителствена подкрепа

Редица програми за комерсиализация на науката в момента са на ход, инициирани от латвийското правителство. Те са насочени към ускоряване на растежа на „дълбоките технологии“ и подкрепа за стартиращите компании в тази област – организации, създадени да се справят със значителни инженерни или научни предизвикателства – и да насърчават сътрудничеството между учените.

ENOT е един от най-обещаващите прохождащи фирми в областта на „дълбоките технологии“. Разработва технология, която компресира огромни невронни мрежи, така че да могат да се използват на „крайни“ устройства като смартфони, IoT и други свързани устройства.

„Нашата цел е да намалим изискванията за изчислителна мощност на невронните мрежи, без да жертваме производителността и точността“, казва главният изпълнителен директор и съосновател на ENOT Сергей Алямкин. Фирмата му в момента има седмина разработчици – което е сравнително голям брой за новостартираща компания в ранна фаза.

Намирането на технологични таланти в Латвия е едно от най-големите предизвикателства за тези, които се интересуват от развитието на ИТ индустрията в страната. В това отношение също е налице държавна подкрепа. Местното законодателство осигурява нисък плосък социален данък и нулев индивидуален данък за служителите на новостартиращи компании.

Капитал

Въпреки че страната може да изостава от Естония, когато става въпрос за зрялост на нейната технологична екосистема, тя бързо върви натам до там. Фондовете за рисков капитал като New Nordic Ventures се стремят да подкрепят обещаващи латвийски и балтийски новостартиращи компании в различни вертикали, включително AI, агротехнологии, финансови технологии и др.

„Като цяло самият Балтийски регион се възприема изключително добре от международните рискови капитали, най-вече благодарение на нашата съседка Естония“, казва Дмитрий Сайковски, генерален партньор и съосновател на New Nordic Ventures. „Въпреки че в момента ни липсва опитът по отношение на екосистемата и инвестициите, ние покрихме всички нива, за да могат компаниите да получават финансиране, от ранното им начало до достигането на международни фондове за рисков капитал.“

Всички тези усилия са обещаващи в дългосрочен план за страната и за развитието на нейната екосистема от технологични стартъпи.

Коментари по темата: „Латвия – благодатна люлка за технологични стартъпи”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А най-прави ставаха западняците след като прочетаха малоумията на Цоло Драгойчев. И после бързаха към тоалетната да не се нап_каят от смях.

  2. Цоло Драгойчев

    Латвия и другите две покрай нея западнаха, откакто избягаха от СССР. И тогава не бяха нещо повече от българо-съветските дивелопъри, които избиваха мивките на западняшката техника, обучени в български центрове от съветски тип. Затова и отнасяха прехвалените западняци на дев конференциите. Когато българин влезеше в берлински хакерспейс и всички замлъкваха и гледаха как се прави.

  3. ай аз

    фофа жив и здрав
    още дълго да ни забавляваш
    направи един стартъп против комунизма

  4. Фофу

    Някаква тъпа форумна маймуна реши пак да ми споменва името. Ами яж си зад_а от яд, че съм разработчик и последните 10 год се радвам на комфорт като работа, заплащане и отношение.
    Докато ти си мляскаш баните и малоумията.

  5. ай аз

    ай титата станаха толкова търсени
    че гиу крадат от вкъщи и ги крият да не разбере конкуренцията
    и после всички ги търсят
    затова са търсени
    фофа обади се да не се притесняваме за теб

Коментар