TomTom съкращава 10% от служителите си

Автоматизацията при създаването на дигитални карти изяде хляба на 10% от персонала на TomTom (снимка: CC0 Public Domain)

TomTom ще съкрати около една десета от глобалната си работна сила, съобщи в сряда холандската компания за навигация и цифрово картографиране. Причината – компанията засилва възможностите си за автоматизирано картографиране.

„За съжаление това ще има предвидено въздействие върху приблизително 500 служители в нашето звено за карти“, се казва в изявление. „Пълната оценка на финансовите последици от зануляването на звеното „Карти“ в момента е в ход“.

Главният изпълнителен директор Харолд Годийн заяви, че по-високите нива на автоматизация ще изградят по-добри, по-мащабни карти, които ще позволят на фирмата да адресира по-широк пазар сред производителите на автомобили и потребителите на индивидуални технологии.

TomTom, чиито клиенти варират от Volkswage и Renault до Uber и Microsoft, е засегната от дългогодишните смущения на веригата за доставки, които принудиха автомобилните производители по целия свят да намалят производството.

Компанията потвърди прогнозите си за паричните средства и продажбите през април, когато заяви, че са налице „ограничени непосредствени последици от руската война в Украйна“, тъй като някои фабрики, принадлежащи на производители и доставчици на автомобили в страната, продължават да работят.

Коментар