3000 лв. награда за учебен електронен курс

Министерството на образованието, младежта и науката обяви конкурс за „Най- добър електронен учебен курс по учебен предмет от задължителната професионална подготовка по професия”. Наградите за най-добрите разработки са по 3000 лева. В конкурса могат да участват учители по професионална подготовка от всички държавни и общински професионални гимназии и професионални училища.

Срокът за представяне на електронните учебни курсове в МОМН е 30 октомври 2009 г. Е-курсовете следва да се изпращат на електронен носител (CD, DVD) на адрес: Дирекция „Политика в професионалното образование и продължаващо обучение”, МОМН, бул. „Дондуков” 2А, София 1000.
Проектите следва да бъдат придружени с писмо на участника в конкурса до министъра на образованието и науката, в което той заявява желанието си за участие в обявения конкурс; представя точна информация за себе си – трите имена, образование, образователно-квалификационна степен, специалност, наименование на училището, в което работи, адрес, телефон, e-mail за контакти, наименование на учебния предмет и професията, съгласно заповедта за утвърждаване на учебната програма по съответния учебен предмет.
От 2 до 11 ноември 2009 г. комисия, назначена със заповед на министъра, ще осъществява допускането на постъпилите в МОМН проекти до участие в класиране. След това от 12 до 25 ноември комисия от външни експерти ще оцени и класира допуснатите в надпреварата раработки.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 27 ноември 2009 г. на интернет-страницата на МОМН. Класираните на първите петнадесет места електронни учебни курсове ще бъдат наградени с парични награди по 3 хил. лева за проект със заповед на министъра на образованието, младежта и науката.
Имената на наградените участници ще бъдат публикувани на уеб страницата на МОМН www.mon.bg. Самите електронни учебни курсове, взели отличията, ще намерят място в Националния образователен портал.
Изисквания към електронните учебни курсове:
  • разработването на електронния учебен курс трябва да бъде върху учебното съдържание от задължителната професионална подготовка по учебен предмет от утвърдения учебен план за съответната професия;
  • професията да е от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6 от ЗПОО;
  • учебното съдържание да отговаря на утвърдената учебна програма по съответния учебен предмет;
  • учебното съдържание трябва да бъде съобразено с Държавното образователно изискване (ДОИ), ако за съответната професия има утвърдено ДОИ.;
  • учебният предмет може да бъде по теория или учебна практика.;
  • структурата на електронния учебен курс трябва да съответства на утвърдената учебна програма за задължителна професионална подготовка по съответния предмет;
  • учебното съдържание се разработва по темите, заложени в учебната програма и да се представи структурирано в раздели и теми.
  • по всяка тема да се предвидят въпроси/задачи за самостоятелна работа/тестове за самооценка;
  • в края на електронния учебен курс трябва да се посочат очакваните резултати от обучението – усвоени знания и придобити умения;
  • трябва да се посочат допълнителни източници на информация и литература по отделните теми;
  • оформлението на електронния учебен курс трябва да бъде прегледно и естетически издържано;
  • електронният учебен курс да бъде добре илюстриран и представен като се използват мултимедийни програмни продукти;
  • придружителните текстове трябва да бъдат оформени на шрифт Times New Roman или Arial и записани в стандартен формат за офис приложения.
Комисията по оценяването ще оценява и класира електронните учебни курсове според посочените изисквания. С изпращането на електронния учебен курс участниците в конкурса се съгласяват те да бъдат използвани от МОМН за целите на професионалното образование и продължаващото професионално обучение.  

Коментар