Смарт-възглавница прецизно проследява съня

Умна възглавница прави мониторинг на съня, електрониката й се захранва автономно (снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Китай са разработили интелигентна възглавница, предназначена да осигури висока прецизност при мониторинга на съня, каквато смарт-гривните и фитнес-тракерите не могат да постигнат. Устройството черпи енергия от движението на главата на спящия.

Интелигентната възглавница със самостоятелно захранване произтича от по-ранна работа на учени върху системите за наблюдение на съня, които проследяват движението и събират енергия чрез трибоелектрични наногенератори (TENG). Тези системи, които преобразуват триенето и механичната енергия в електричество, са най-новото в изследванията на носимите устройства поради способността да използват енергията от естественото движение на телата.

Захранването се осигрурява от трибоелектрични наногенератори. (Снимка: Хайинг Ку)

В сферата на наблюдението на съня тези генератори са намерили своята роля отдавна – в маските за очи и чаршафите. Създателите на новата интелигентна възглавница обаче са искали да направят решение, което да не компрометира комфорта на потребителя. Възглавницата включва набори от гъвкави, порести полимерни трибоелектрични слоеве, които генерират електрически ток при всяко движение на главата. Те се поставят върху обикновена възглавница и генерират напрежение в отговор на приложеното налягане.

Тестването показа, че възглавницата може да проследява разпределението на налягането на модел на човешка глава при изместване на позицията. Подложката се оказва достатъчно чувствителна, за да проследи дори движението на пръст, докато проследява букви.

Въпреки че е проектирана да проследява качеството на съня, учените си представят, че възглавницата може да намери и други приложения, включително наблюдение на пациенти със заболявания на шията или ранно предупреждение за хора, склонни да падат от леглото.

Изследването е публикувано в списанието ACS Applied Materials & Interfaces.

Коментар