Вместо „голямото напускане“ – голямо съкращаване в САЩ?

ИТ секторът в САЩ отчете най-големи съкращения през май 2022 г. от декември 2020 насам (снимка: CC0 Public Domain)

Работодателите в технологичния сектор в САЩ са съкратили близо девет пъти повече работни места през май, отколкото през първите четири месеца на годината. Явлението се обяснява с нарастващата инфлация и забавянето на търсенето, които притискат компаниите.

Само за един месец, май 2022, технологичният сектор в САЩ е съкратил 4044 работни места – а през месеците от януари до април съкратените са били средно по 459 на месец. Данните са от глобалната фирма „Challenger, Grey & Christmas“. Интересно е, че общо за всички сектори на икономиката е налице спад на съкращенията през май 2022 спрямо април, тоест тенденцията е налице само в технологичния бранш.

Това е най-високият месечен показател за съкращения от декември 2020 г., когато технологичните компании в САЩ са съкратили цели 5253 работни места.

„Много технологични новостартиращи компании, които отбелязаха огромен растеж през 2020 г., особено в секторите на недвижимите имоти, финансите и доставките, започват да усещат забавяне на потреблението. Това, в съчетание с инфлацията и опасенията за лихвените проценти, води до преструктуриране работната си сила, за да се намалят разходите“, каза Андрю Чаленджър, старши вицепрезидент на „Challenger, Grey & Christmas“.

Цитираните от него фактори бяха посочени като фактор за прогнозираните съкращения и от компании като Snap и Microsoft. Други пък, като например Meta Platforms, забавиха темповете на наемането, за да овладеят разходите.

Така вместо „голямото напускане“, което се очакваше в технологичния сектор като ефект след края на пандемията, на практика се случи нещо съвсем различно – голямо съкращаване.

Коментари по темата: „Вместо „голямото напускане“ – голямо съкращаване в САЩ?”

добавете коментар...

  1. :o)

    той стандарта на братята американци точно от теб зависи, Данчо
    ахаххахахаххохохо 😀

  2. Йордан

    Ужас! Мъка!

    Купувайте братя, изхвърлете старата техника и купете нова. Купете си последните версии на софтуера, които използвате, или още по-добре – минете на абонамент. Ако използвате безплатен софтуер – минете на платената алтернатива.

    В никакъв случйа не трябва да допускаме стандартът на живот на братята американци да понижи!

Коментар