Недостигът на чипове ще продължи до 2024 г.

Правителството в САЩ очаква чип-дефицитът да продължи до 2024 г. (снимка: rawpixel.com)

Недостигът на полупроводници ще продължи до 2024 година. Това прогнозира американският секретар по търговията Джина Раймондо в неделя.

Тя обяви, че президентът Джо Байдън е наредил на екипа си да „разгледа възможностите“ за вдигане на някои от митата за стоки от Китай, които бяха наложени от бившия президент Доналд Тръмп.

Причината да се търси отмяна на митата е в инфлацията, стана ясно от изявлението. „Разглеждаме този вариант. Президентът ни помоли да анализираме въпроса“, каза Раймондо в интервю за CNN в неделя. Тя уточни, че става дума за продукти като домакински стоки и велосипеди. Все пак администрацията навярно ще запази някои от митата върху стоманата и алуминия.

Независимо от митническата политика обаче дефицитът на чипове ще продължи до 2024 година, смята Раймондо. „Има едно решение (за недостига на полупроводникови чипове)“, добави тя. „Конгресът трябва да действа и да приеме законопроекта за чиповете. Не знам защо се бавят.“

Изявлението ѝ съвпада с по-рано направената прогноза от главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър. Той също очаква, че кризата в полупроводниковия бранш ще се простре до 2024 година.

Кризата с чиповете започна в началото на пандемията, когато търсенето на компютри, лаптопи, смартфони и друга електроника рязко скочи. Оттогава досега производителите на чипове не успяват да се справят с нарастващото търсене. Въпреки изминаването на две години, изглежда предлагането на може да настигне търсенето.

Наскоро Гелсингър обясни пред TechCheck, че полупроводниковата индустрия продължава да страда, тъй като в момента има недостиг на оборудване, което е жизненоважно за производството на чиповете. Това неизбежно ограничава обема, който производителите могат да създадат, за да предложат на останалите индустрии.

Въпреки, че почти всички чип-производители инвестират крупни суми в нови производствени мощности, промяната няма да дойде бързо. Изграждането на фабриките отнема време. Затова реалистичният срок, в който можем да очакваме разрешаване на проблема, е около 2024 г., според шефа на Intel.

Коментар