Япония въвежда регулация за стабилните крипто-пари

Инвестиращите в “стабилни” криптопари в Япония вече са защитени законово (снимка: CC0 Public Domain)

Япония направи „исторически“ ход, като прие законова рамка относно „стабилните“ криптовалути, осигурявайки защита за инвеститорите след срива на terraUSD миналия месец. С това страната става една от първите големи икономики, които приемат конкретен закон за стейблкойните, въпреки че новата норма ще влезе в сила след една година.

Законопроектът дава яснота около определението за стабилни монети, които вече ще се считат за цифрови пари и трябва да бъдат обвързани с йената или друго законно платежно средство. Това трябва да гарантира на притежателите им правото да ги изкупят по номинална стойност.

Стабилните криптопари вече ще могат да се издават само от лицензирани банки, регистрирани агенти за парични преводи и доверителни компании. Законопроектът не се отнася за съществуващи стейблкойни, обезпечени с активи.

Регулацията е изготвена от Японската агенция за финансови услуги (FSA). Нормата беше планирана още в края на 2021 г., приета от Камарата на представителите в средата на март тази година и сега окончателно бе утвърдена с мнозинство в пленарната сесия на Камарата на съветниците.

Правителственото регулиране на стабилните „монети“ вероятно ще бъде посрещнато добре, като се има предвид грандиозният срив на стейблкойните, който светът наблюдава в последните седмици.

Възможно е и други големи икономики да последват хода на Япония и да въведат регулации за новия вид дигитални пари – нещо, което бе намекнато по време на последните големи международни форуми на Г7 и Световния икономически форум.

Коментар