Британците си запазиха хиляди телефонни кабини

Емблематичните червени телефонни кабини няма да изчезнат напълно – те ще действат там, където има лошо клетъчно покритие (снимка: CC0 Public Domain)

Телекомуникационният регулатор на Обединеното кралство заяви, че ще забрани на British Telecom (BT) да затваря и премахва обществените телефонни кабини в районите с лошо покритие на мобилните оператори, ако е видно, че будките са потребни на местните общности.

Регулаторът е изчислил, че има най-малко 1400 телефонни кабини в райони без добро мобилно покритие. Доскоро се смяташе, че около 5000 будки трябва да бъдат защитени съобразно нови правила.

Но не е ясно колко от емблематичните червени кутии ще бъдат защитени по други причини. Ofcom заяви, че освен лошото мобилно покритие може да има и други аргументи, например висока честота на злополуки в дадения район или чести самоубийства, както и значителен брой обаждания до горещата телефонна линия за защита на деца.

Статистиката на регулатора сочи, че през годината до май 2022 г. са направени 25 000 обаждания до горещата телефонна линия за деца и 20 000 до горещата телефонна линия за помощ за хора с помисли за самоубийство. За същия период кабините в страната са били използвани и за извършване на почти 150 000 обаждания до службите за спешна помощ.

Телефонна кабина следва да бъде запазена, ако отговаря на един от следните критерии:

  • Намира се в зона, която не се покрива от всички мобилни мрежи;
  • Намира се в район с много инциденти или самоубийства;
  • За 12 месеца са направени над 52 обаждания;
  • Предоставя жизненоважна услуга, като например да се използва за провеждане на обаждания до горещата телефонна линия за деца и горещата телефонна линия за помощ за хора с мисли за самоубийство.

През последните няколко години BT изведе от експлоатация голяма част от неизползваните телефонни кабини. Местните райони имаха възможност да ги закупят по една лира и да ги използват за други цели. Някои ги превърнаха в малки обществени библиотеки. Други ги обзаведоха с дефибрилатори за спешна медицинска помощ. Според Ofcom, над 6000 бивши телефонни будки са били продадени и адаптирани за други цели.

Селина Чада, директор по комуникациите в регулатора, каза, че телефонните кутии „все още могат да служат като жизненоважна спасителна линия – може би за обаждане до телефон за съдействие или до службите за спешна помощ, когато не са налични други опции“. Органът по комуникациите се зарече да гарантира, че „множество телефонни кабини ще останат защитени – дотогава, докогато са необходими“.

Коментари по темата: „Британците си запазиха хиляди телефонни кабини”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Евала.
    -житна бегачка

Коментар