Добавят интересна функция към Bluetooth протокола

Популярните Bluetooth устройства скоро ще станат много по-функционални
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова технология разширява възможностите на безжичния протокол Bluetooth. Функцията Auracast ще позволи на източника да предава звук към произволен брой джаджи едновременно.

Bluetooth устройствата са изключително популярни, но досега способността им да споделят сигнал безжично често е била ограничена до едно или две други устройства. Ситуацията ще се промени драстично, благодарение на технологията Auracast, която позволява едновременно излъчване до всички джаджи с Bluetooth, които се намират в обхвата на източника.

Тази седмица експертите от Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) обявиха нова Bluetooth функция, която ще се хареса на потребителите на безжични технологии. Auracast се базира на вече съществуваща функция за споделяне на аудио, която е част от протокола Bluetooth LE Audio – но тя поддържа излъчване на сигнал само към чифт слушалки или високоговорители.

Новата функция Auracast преодолява това ограничение и позволява на джаджите с Bluetooth модули да предават сигнал едновременно до неограничен брой приемащи устройства в обсега им.

Според Bluetooth SIG, новият интерфейс е подобен на този, използван от обществените Wi-Fi мрежи, а възможността за възпроизвеждане ще бъде контролирана – само собствениците на устройства, които знаят правилния ключ за достъп, ще могат да се свържат.

Това означава, например, че потребителят може да сподели звука от презентация с няколко души или да „улови общата вълна” във фитнес залата, като се свърже към локалния източник. Освен това в някои случаи подобна функция ще бъде много удобна за хора с проблеми със слуха.

Съдейки по факта, че един от членовете на проекта Google Pixel публично подкрепи инициативата, поддръжката на Auracast вероятно ще се появи поне в бъдещите смартфони на Google.

Според публикация на Techspot, компании като Google и Xiaomi вече работят върху поддръжката на новия стандарт, което може да помогне за по-бързото му разпространение. Очаква се Bluetooth SIG да публикува окончателните спецификации на Auracast в близките месеци.

Коментар