НАСА ще помага на военните с изследване на НЛО

Случаите на НЛО най-често привличат вниманието на военните
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската космическа агенция НАСА ще създаде група за изследване на случаи на НЛО. С проекта за неидентифицирани летящи обекти учените се надяват да помогнат на военните.

Случаите на НЛО най-често привличат вниманието на военните. Пилотите и ПВО системите винаги са внимателни към случващото се в небето, което прави възможно документирането не само на обикновени явления, но и на нещо необичайно.

В последния доклад на Пентагона няма доказателства за неземен или извънземен произход на НЛО. Но военните не разполагат с достатъчна научна база за пълна класификация на неидентифицираните явления, поради което учените от НАСА ще се заемат с работата.

По-късно тази година, през есента (вероятно след одобрението на новия федерален бюджет) НАСА ще създаде група за изследване на неидентифицирани въздушни феномени (Unidentified Aerial Phenomena – UAP или НВФ), както сега обикновено се наричат ​​НЛО. Групата ще работи 9 месеца с бюджет от няколко десетки до стотици хиляди щатски долари, съобщи The Verge.

Разследванията ще бъдат открити, защото, както се надява агенцията, на учените няма да се налага да прибягват до секретни документи на Пентагона. Но все пак НАСА не изключва възможността отделни специалисти да получат необходимото ниво на достъп, за да се запознаят с всички важни факти.

НАСА се задължава да проучи случаите на НВФ, за да гарантира безопасността на полетите. Това е пряко задължение на агенцията, която освен космическите мисии наблюдава и полетите на авиацията.

Гледайки напред, представителите на НАСА подчертават, че няма доказателства за извънземен произход на случаите на НЛО и най-вероятно няма да има такива. Това обаче не може да се приеме като абсолютен извод. Винаги има изключения от всяко правило.

Изследването на неидентифицирани обекти и явления ще бъде възложено на група, ръководена от астрофизика Дейвид Спергел от дирекцията за научни мисии на НАСА. Групата ще се опита да категоризира отворените данни за НВФ и да създаде методология за най-добрия начин за събиране на данни за неидентифицирани явления в бъдеще.

Новият интерес към НЛО беше предизвикан от публикация на Ню Йорк Таймс от 2017 г., която съобщава за тайно звено на Пентагона за изследване на неидентифицирани въздушни явления. Миналия юни военните говориха накратко за работата на групата, а през май тази година докладваха на Конгреса.

В крайна сметка можем да говорим за повече от 400 случая на фиксиране на неидентифицирани явления от военните, но всички те очевидно не са свързани с извънземна дейност. Пентагонът е съставил кратка класификация на явленията, петата и последна точка от която – „други” – ще привлече основното внимание на работната група на НАСА.

Случаите на НЛО зачестяват в моменти на геополитически обостряния. Създаването на стратегически ракетни бази през 50-те години, разширяването на базите през 70-те и новите бази през 80-те години – тези обекти привлякоха вниманието на разузнаването и контраразузнаването, което доведе до фиксиране на дейности, които понякога са необясними.

Днес сме в началото на горещата фаза на нова геополитическа криза, която също беше предшествана от подготовка. Наблюдава се ръст на наблюденията на НЛО, което не изключва необходимостта и желанието да се разберат протичащите явления на ново ниво, включително с използване на AI.

Коментари по темата: „НАСА ще помага на военните с изследване на НЛО”

добавете коментар...

  1. Нло тайно звено

    Купили пипера трима в литва.
    Мъ само единят говорил.

    Ми що не са се крили другите двата като нишо не са вършели ?

    Ми що двама са кацнали в бухала,
    Третият е скочил с парашут ?

    Що им трябват двама пилоти ?

    Да не са прекарвали някой милионер пълен с диаманти по джобчетата от украйна в полша ?После замаскирали схемата с фъркане насам натам до бухала.

    Камер със сим карта на антената говори за проФЕСиОНАЛИЗЪМ?

    Чакали-летели лошо време , говори за ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ ?

    Зареждане тук и там за да мине бая км говори за ОРГАНИЗИРАН ПРОФЕСИНАЛИЗЪМ ?

  2. Дроздофила

    Бюджетите военни, ах бюджетите.
    Каква интерсна работа- ако няма планираните НЛО, как ли ще се оправят.
    Абе нека бдят.
    Тази тема е доста употребена, сега светът се интересува от газта и петрола и за какво ли?Като свършат и те, ше настъпи спокойствие.

  3. Anonymous

    Нло нема!
    -житен бегач

Коментар