Срив на биткойн повлече надолу целия криптопазар

Сътресенията на криптопазара продължават с поредния срив в курса на биткойн
(снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн загуби около 6% от стойността си през последните 24 часа, падайки под границата от 28 000 долара. Заедно с него, други криптовалути също влязоха в червената зона.

Токенът Ethereum пострада най-много, който загуби над 12,5% за едно денонощие и слезе до нивото си от март 2021 г. Според една от версиите, за този срив е виновен рекордният темп на инфлация в САЩ.

Криптовалутите като средство за инвестиране все повече се интегрират в традиционната финансова система и с първоначално високата си волатилност те реагират на външни шокове повече от конвенционалните активи.

В петък Министерството на труда на САЩ публикува доклад, според който до края на май годишната инфлация е достигнала 8,6% – за последен път такива проценти имаше през 1981 г.

Свикнал с флуктуациите, в момента на публикуване биткойн струва около $27 376 – ниво, на което криптовалутата се търгуваше на 12 май, тоест точно преди месец, след което няколко пъти преодоля психологическата граница от $30 000 и отново се върна надолу.

Пазарната капитализация на най-голямата криптовалута в света намаля след спада в котировките и сега се оценява на около $523,8 млрд. От началото на годината биткойн вече загуби над 40% от стойността си и по-нататъшната му динамика е трудно да се прогнозира.

Коментари по темата: „Срив на биткойн повлече надолу целия криптопазар”

добавете коментар...

  1. Играч-разбирач.

    Голяма хладна чаша с вода, после наздраве и най-добре си потърсете друга инвеститорска шитня, за да сънувате сладки сънища на милионер.

  2. супер

    Ами не е сложно, още 2020-а като почнаха да наливат масло в огъня и да натискат нулите по клавиатурите, особено като казваха, че инфлация няма да има, беше ясно, че инфлация ще има и ще е голяма. Мишките си цъкат, носят си маските, удрят си бустерите. Всеки нормален тегли кредити и купува недвижими имоти, за тяхна сметка. В момента биткойн е 2 пъти по-евтин /като сложите инфлацията/, от цената му по това време миналата година и 4 пъти по евтин от най-високата му стойност, отново миналата година. Като е пирамида, ходете си по фейсбука и като се вдигне пак на есен, нека пак е пирамида. Докато има телете, ще има и касапи, винаги.

  3. Йордан

    Откога 6% се приема за срив?

    Срив бих наредък, ако беше паднал с 60-70%.

  4. Juli

    Сащ се опитват да спасят долара и подмолно действат срещу криптото. Купувайте изберете свободата….

Коментар