Война за хора между партньорите на Apple във Виетнам

Все по-големи обеми от продуктите на Apple ще се произвеждат във Виетнам
(снимка: CC0 Public Domain)

Производствени партньори на Apple започнаха да се конкурират помежду си за набиране на персонал във Виетнам. Поне три китайски компании съперничат на тайванската Foxconn в търсенето и привличането на хора за предприятията си в страната.

Бизнесът с електроника на Foxconn във Виетнам започна преди Доналд Тръмп да отприщи „търговска война” с Китай, но сега други фактори стимулират миграцията на производството към далекоизточната страна.

Foxconn нае около 60 000 души във Виетнам и планира да увеличи значително персонала си там през следващите няколко години, но вече трябва да се бори за местните специалисти с други играчи.

Китайски конкуренти са построили своите предприятия във Виетнам до заводите на Foxconn и примамват неговия персонал, което възмущава най-големия партньор на Apple и не може да бъде пренебрегнато като фактор, отбелязва Блумбърг, цитирайки председателя на борда на директорите на Foxconn – Янг Лиу.

Кой от конкурентите е уличен в подобно поведение шефът на Foxconn не уточнява, но е известно, че поне три компании с китайски корени имат производствени бази във Виетнам: Luxshare Precision Industry, GoerTek и BYD. Последната ще започне производството на таблети iPad във Виетнам, докато първите две произвеждат безжични слушалки AirPods.

След Китай Foxconn има най-много персонал именно във Виетнам, около 60 000 души. През следващите година-две компанията възнамерява да увеличи значително броя на работниците си там, без да уточнява с колко.

Очакваше се още през 2020 г. Foxconn да организира производство на таблети iPad и лаптопи MacBook в ново съоръжение в Северен Виетнам, а през 2021 г. да инвестира 700 милиона долара в развитие на предприятието. Засега обаче няма информация дали заводът във Виетнам е започнал работа миналата година, както е планирано, а Ян Лиу не направи никакви изявления по този въпрос

Коментар