Силициева батерия за е-коли зарежда до 98% за 10 минути

Акумулатор на база силиций запазва 93% от капацитета си след 1000 цикъла на зареждане и разреждане (снимка: CC0 Public Domain)

Батерия, която се зарежда почти изцяло само за 10 минути и се радва на изключително бавна деградация – това е проектирала новостартираща американска компания. И тя, като много други, се надява да помогне за навлизането на електромобилите в ежедневието.

Времето за зареждане е изключително важен фактор, когато става въпрос за електрически автомобили. Ден през ден учените намират нови и нови технологии, за да осигурят на потребителите безпроблемно пътуване без бавене и без чувство за безпокойство. Американският стартъп Enovix се надява да изиграе голяма роля във всичко това с дизайн на батерия от следващо поколение, която – според тях – може да бъде почти напълно презаредена за по-малко от 10 минути.

Ускоряването на зареждането при електрическите превозни средства е обща цел сред учените в сферата на акумулаторните системи. Стремежът е да се постигне такова съкращаване, че времето за захранване на електрическия автомобил да е съпоставимо с това за наливането на горивото в резервоара на превозните средства с ДВГ.

Решението на Enovix за намаляване на времето за зареждане работи на база собствена архитектура на батерията, която включва катод и анод от клас ЕПС, изработени от силиций, оформен в „архитектура на 3D клетки“.

Според младия разработчик, дизайнът на батерията увеличава енергийната плътност, макар че не се посочва точна цифра, и акумулаторът може да издържи повече от 1000 цикъла на зареждане и разреждане, запазвайки 93 процента от капацитета си.

Компанията развива своята технология чрез програма за безвъзмездни средства от Министерството на енергетиката на САЩ. Сега фирмата се надява да предложи решение не само за електромобили, но и за по-мащабни приложения за съхранение на енергия. Според компанията, батерията може да се зареди от нула до 80 процента само за 5,2 минути, а после до повече от 98 процента за по-малко от 10 минути.

„Възможността за бързо зареждане може да ускори масовото навлизане на електромобили в ежедневието и ние успяхме да демонстрираме ниво на производителност, което отговаря и надхвърля много пътни карти на OEM“, каза Харолд Ръст, съосновател, главен изпълнителен директор и президент на Enovix.

„Производителите на електромобили се стремят към използването на батерии, които поддържат по-дълъг пробег…. Надяваме се да помогнем за електрифицирането на автомобилната индустрия и да демонстрираме, че нашите батерии са вълнуваща опция за захранване на електромобили с дълъг пробег и бързо зареждане“, допълва Ръст.

Коментар