Училище за 30 деца бе 3D-отпечатано за броени часове в Мадагаскар

За 18 часа 3D принтер изгради малко училище в Магагаскар (снимка: Матеа ЛинАе/Thinking Huts)

Малко училище, изградено чрез технологията на 3D печата, е готово да посрещне ученици във Фианаранцоа, град в южната част на Мадагаскар. Амбицията на неговите създатели беше да е първото по рода си в региона, но друго училище, „отпечатано“ чрез 3D принтер, го изпревари – в Малави.

В Мадагаскар има сериозен недостиг на училища. Според нестопанската организация Thinking Huts, в района са потребни около 22 000 нови училища, за може страната да се справи с образователните потребности на децата и да се скъсят дългите разстояния, изминавани в момента от учениците. Именно за да се опита да реши този проблем, организацията създаде първото от цяла серия 3D-отпечатани училища.

Училището прилича по-скоро на едностайна постройка с шестоъгълна форма. Площта му е 65 кв. м. и в него ще се учат приблизително 30 деца.

Процесът на изграждане е много подобен на досегашните проекти за 3D-отпечатани постройки. Големият 3D принтер екструдира смес, подобна на цимент, чрез мощна дюза. Процесът на изграждане на основните стени отне 18 часа.

След това мадагаскарските строители завършиха постройката сами, като добавиха покрив, врата и прозорци. Всичко е изработено на местно ниво. Изградени са и всички необходими мебели. Като се включи работата на строителите, завършването на проекта отне три седмици.

Конструкцията осигурява 65 кв. м. площ за около 30 ученици (Снимка: Бото Фридет/Thinking Huts)

Сега Thinking Huts има за цел да разшири това първо училище и да изгради повече „пчелни кутийки“ на местата, където са необходими – из целия Мадагаскар. Проектът е създаден в сътрудничество с 14Trees – организацията-създател на 3D-отпечатаното училище в Малави.

Коментар