3D печат на дом от горски продукти? Може

Учени изградиха дом чрез 3D печат с дървесни влакна и естествени смоли, отпадъчни от дървопреработвателната индустрия (снимка: Университет в Майн)

Групи от къщи и даже цели квартали биват „отпечатани“ на индустриален 3D принтер. Наскоро завършен проект пренесе тази концепция на нова територия чрез отпечатването на дом, направен от 100% естествени материали. Това позволява къщата да се рециклира напълно в края на живота ѝ.

За относително кратък период от време видяхме как отпечатаните на 3D домове се развиват – от елементарни убежища до луксозни еднофамилни къщи с всички удобства. Виждали сме и опити за екологично строителство с 3D принтер, но повечето са направени с помощта на цимент или бетон.

Като част от процеса на 3D печат, тези материали се екструдират през гигантски дюзи, за да оформят стените слой по слой, и се комбинират с по-конвенционална дървена рамка за изграждане на стените и покривите.

Току-що завършеният BioHome3D е дело на изследователи от Университета на Мейн и Националната лаборатория Оук Ридж, заедно с Мейн Хоусинг и Технологичния институт на Мейн. Вместо от цимент, бетон или някакъв вид хоросан, стените са 3D отпечатани от дървесни влакна и естествени смоли.

Материалите за къщата са добити от местната дървообработвателна индустрия в Мейн. От същите влакна и смоли са направени подът и покривът.

„За разлика от съществуващите технологии, целият BioHome3D беше отпечатан на 3D, включително подовете, стените и покрива. Използваните биоматериали са 100% рециклируеми, така че нашите правнуци могат напълно да рециклират BioHome3D,“ казва д-р Хабиб Дагер, изпълнителен директор на Центъра за усъвършенствани структури и композити към Университета на Мейн.

Къщата е създадена с 3D принтер на Университета на Мейн, отговорен за предишното производство на най-голямата 3D-отпечатана лодка в света. Чрез принтера бяха създадени четири модула за BioHome3D, впоследствие сглобени на място за половин ден. След сглобяването електротехник пусна електричество в рамките на два часа.

Завършеният прототипен дом е с площ 55,7 квадратни метра, разположен извън Центъра за усъвършенствани конструкции и композити. Той е оборудван със сензори за наблюдение на вътрешната топлинна, екологичната и структурната ефективност през предстоящия зимен сезон. Събираните данни ще послужат за прецизиране на бъдещите проекти от този вид.

Коментари по темата: „3D печат на дом от горски продукти? Може”

добавете коментар...

  1. :o)

    незнам докога ще пробутват тези глупости с 3д принтиране…
    Представяш си че слагаш един принтер на 1 поляна и прави нещо
    Пълна глупост, няма никакво принтиране.
    А резултатите и материалите са меко казано плачевни
    Мангалите имат по-здрави къщи

  2. op

    От къде ще намерят толкова много “естествени” смоли?

Коментар