Brother рециклира 40 милиона тонер касети

Преработвателни съоръжения на Brother наскоро получиха въглеродно неутрален статут
(снимка: Brother)

Японският производител на печатащи устройства Brother достигна знаменателните 40 милиона преработени или рециклирани тонер касети в световен мащаб от началото на програмата си в Европа през 2004 г.

Клиентите на Brother могат да върнат празни тонер касети в един от четирите преработвателни завода на компанията, които се намират в Уелс, Словакия, САЩ и Азия. Всяка тонер касета преминава през строг процес на проверка, в който компонентите се използват повторно или се сменят.

Това означава, че голяма част от касетите могат да бъдат преработени и пуснати в продажба със същото качество, което предлагат и новите тонери. Частите, които не могат да се използват повторно, се рециклират от Brother – абсолютно нищо не отива на сметището.

„Да кажем, че се гордеем с това си постижение, е меко казано. Чрез нашия водещ за индустрията процес 86% от тези 40 милиона върнати от потребителите тонер касети са преработени, което е впечатляващо и уникално за печатния бранш”, коментира Крейг Маккубин, управляващ директор на Brother Industries UK и Brother Industries Словакия.

„Нашата философия за отпадъците е проста. Искаме да използваме повторно възможно най-много. През 2021 г. нашите преработени тонер касети имаха 33% по-нисък въглероден отпечатък от новите. Чрез най-добри практики за преработване Brother спестява около 5300 тона CO2 в световен мащаб всяка година – което е еквивалентно на премахването на 1150 автомобила от пътя”, поясни Маккубин.

Европейските преработвателни съоръжения на Brother наскоро получиха въглеродно неутрален статут, а системата за събиране е акредитирана за нулеви отпадъци до депониране от 2013 г. насам. Като намалява отпадъците във всички точки на жизнения цикъл, Brother помага на клиентите да постигнат собствените си цели за устойчивост.

„Нашето обещание е просто и ясно. Когато клиент ни върне празна касета, ние ще преработим или рециклираме всички части, така че нищо да не отиде на сметището. В резултат на този процес средният бизнес може да спести до 40 кг CO2 годишно или повече, като просто изпрати обратно използвани оригинални Brother тонер касети, което спомага за намаляване на техния въглероден отпечатък и въздействие”, добави Маккубин.



Компанията не смята да спира дотук. „През следващите три години планираме да увеличим броя на касетите, които преработваме. В момента проучваме и преработването на мастила и хардуер. Имаме амбициозни планове да гарантираме, че клиентите могат да върнат всички продукти на Brother за рециклиране и повторно използване”, каза още Маккубин.

Програмата за рециклиране на Brother започна с обработката на шепа тонер касети през 2004 г. Оттогава тя се разрасна до преработване на приблизително 3 милиона тонер касети годишно. Клиентите у нас могат да върнат безплатно тонер касети Brother чрез уебсайта на компанията.

Коментар