3D принтер извая къща, устойчива на трусове

Изследователи изградиха чрез 3D принтер прототипна бетонна къща, устойчива на земетресения, само с 26 часа “печатане” (снимка: COBOD)

Завърши изработката на първата в света къща, устойчива на земетресения и отпечатана на 3D принтер. Прототипната постройка е проектирана да издържи на местна сеизмична активност и съчетава модерни техники за 3D принтиране с традиционна местна изработка под формата на сламен покрив.

Къщата е построена от циментовата компания Progreso с помощта на принтера BOD2 на COBOD, който използван и за наскоро изградена пощенска станция в Индия, както и първата в Европа двуетажна къща, отпечатана на 3D принтер. Процесът на изграждане се базира на работата на 3D принтер, който екструдира смес, подобна на цимент, напластявайки слоеве, следвайки предварително начертан план за изграждане на специалната трусоустойчива конструкция.

Процесът на „печат“ отне само 26 часа, въпреки че това време беше разпределено в седем дни. След като бетонната обвивка беше завършена, строителите добавиха прозорци, окабеляване и водопровод, както и всичко останало, необходимо на дома. Работниците монтираха и покрив, който е традиционен за региона, направен от палмова слама.

Акцент в проектирането е създаването на конструкция, която да издържа дори на силно земетресение. „Проектът успешно изпълни стъпки за валидиране на структурната жизнеспособност на 3D-строителния печат в сеизмичен регион“, обяснява в прес-съобщение фирмата-създател на специалния принтер.

„Поради използването на 3D печат, къщата се отличава със стени с изключително органична форма, които иначе биха били изключително скъпи за изграждане и дори невъзможни за построяване с бетонни блокове. Отпечатаните на 3D бетонни стени са допълнени от покрив от палмови листа тип „Ранчо“. Този тип покрив се използва от поколения в Латинска Америка, тъй като е евтин, осигурява топлинен комфорт и е много подходящ за сеизмични региони поради гъвкавия и лек материал“.

Къщата е с размери 49 кв. м., едноетажна, с много просто вътрешно оформление, което оставя 3D-отпечатания бетон непокрит, подчертавайки нейния прототипен статут. Вътре има централна всекидневна, която е обзаведена с маса и столове, както и скромна кухня с малко шкафове и мивка. Другата стая, разположена от едната страна, е конфигурирана като офис, но може да се използва като спалня. Има и баня.

Засега проектът е по-скоро изследователски инструмент и няма непосредствени планове за прилагането му в по-голям мащаб.

Коментари по темата: „3D принтер извая къща, устойчива на трусове”

добавете коментар...

  1. НемаНужда

    Същото се постига и то за по малко време ако се кове кофража с пневматични такери и се налива бетон с бетонна помпа.
    Но е много безсмислено защото също се прави с локални евтини материали като дървени греди и дъски които също ако се повреди къщата се ремонтира по лесно пак с същите матеряли.
    Още по забавно е че българите са строили и още стоят къщи от Османското ****о в Копривщица и те стоят там защото са с греди и са с конструкция а не като простаците американци които “показват как правят къща” по ютуб. Буквално американците правят къща от карти за игра и затова торнадо и земетръс и какви ли не стихии ги пращат където им е мястото а именно на боклука.
    Няма смисъл да се прави такава глупост като 3Д принтер след като вече има и се ползва просто е по практично а не мода всичко да се прави с 3Д принтер.
    Тоя принтер е глупост ама истинска голяма глупост – то даже блоковете в БГ са направени с 3Д принтера бетонна помпа и бетоновози – просто петона има нужда от кофраж който е бавен а и мангустите нарочно се скатават и бачкат с чукове че да пречат повече.

Коментар