Улицата на къщите, отпечатани на 3D принтер, e в Тексас

Домовете, изградени чрез строителен 3D принтер, са устойчиви и много здрави
(снимка: ICON)

Градска улица, обградена от къщи, изцяло отпечатани на 3D принтер – това не е измислица от нечия маркетингова, а реално място – и то се намира в Остин, щата Тексас, САЩ. Около улицата има къщи, които варират по размер и стил, с красива конструкция, прекрасни алеи и озеленяване. Домовете са вече обявени за продажба и готови да посрещат своите обитатели. Да, правилно сте прочели: всички тези домове са направени на 3D принтер.

Домовете варират от 83 до 185 кв. м., с по две или с по четири спални, разказва Inhabitat. Всички къщи имат покрити предни веранди, покрит паркинг и модерен интериорен дизайн. Стаите са големи и отворени, главните спални имат сводести тавани, а прозорците са големи, за да пропускат много дневна светлина. Дървени шкафове, тъкани килими и малки нотки на зеленина добавят цвят в неутралната цветова палитра на домовете. Дизайнерите определят визията на къщите като „флуидна“, елегантна, непретрупана.

Проектирана от Logan Architecture, колекцията включва четири къщи. Всеки дом е солиден, здрав, безопасен и готов за нанасяне. Конструкцията от 3D печат е доказателство, че бъдещето е сега.

3D печатът на всеки дом е дело на местната строителна компания ICON, която използва своята сградна система Vulcan. Чрез този процес роботиката за 3D печат нанася цимент върху набраздени повърхности. Според ICON, по този начин се създава „здрав, силно устойчив на атмосферни влияния дизайн“.

Технологията за 3D печат „осигурява безопасни и устойчиви домове, които са проектирани да издържат на пожар, наводнение, вятър и други природни бедствия по-добре от обикновените жилища и които могат да бъдат построени за няколко седмици“, се казва в изявление относно проекта.

Отпечатването на домовете е отнело пет до седем дни за всяка. Къщите са завършени през март 2021 г.

Коментари по темата: „Улицата на къщите, отпечатани на 3D принтер, e в Тексас”

добавете коментар...

  1. :o)

    Всяко производство на готови модули може да се нарече “отпечатване”.
    Когато започнат да печатат прозорци, дограми, врати и покъщина да ми се обадят 🙂

Коментар