Първият магазин на Google взе „платина“ за устойчивост

Магазинът на ИТ гиганта е сред малкото по света, постигнали високото ниво на сертификация
(снимка: Пол Уоршол / Google)

Това лято Google отвори първия си магазин за търговия на дребно – в Ню Йорк. Знаковото събитие е забележително по различни причини, но една от тях е, че мястото е планирано, проектирано и построено за максимална екологична устойчивост. Това донесе на магазина „платинен“ сертификат за устойчивост по световния стандарт LEED.

Като компания Google твърди, че е въглеродно неутрална от 2007 г. и си е поставила за цел да постигне нулеви въглеродни емисии до 2030 г., отбелязва Inhabitat. Това може да изглежда доста далечна дата, но постигането на подобна цел в рамките на десетилетие и то за компания с подобен размер е голямо усилие. То изисква ясна визия и последователна промяна.

В краткосрочен план непосредствените цели, които компанията е планирала в посока устойчивост, включват постигане на „нулеви отпадъци“ до 2022 г., както и окончателно прекратяване на употребата на пластмаса в опаковките до 2025 г.

Цял екип от архитекти е работил по задачата и новият магазин да бъде в крак с екологичните амбиции на Google. Резултатът е интерактивно, топло, естествено осветено и достъпно търговско пространство. Климатизацията, осветлението и всички енергийни консуматори са с висока енергийна ефективност. Материалите за вътрешните облицовки са отговорно добити, а корковите и дървените мебели са изработени по поръчка от местен майстор.

В магазина са изложени на показа телефони от гамата Pixel, продукти като Nest и други устройства. Фактът, че притежава статут LEED Platinum е забележителен, защото това е много рядко постижение за обект за търговия на дребно в глобален мащаб.

Коментари по темата: „Първият магазин на Google взе „платина“ за устойчивост”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Смятам, че сертификатите трябва да са в унисон с основанията за раздаването им.

    Дървесина, корк и прочее – значи, и наградата трябва да е по една коркова тапа за гз, и това е.

Коментар