Нора Ишкова стана изпълнителен директор на AIBEST

„Развитието на Икономиката на знанието, която е в ДНК-то на нашия бизнес, може да се случи само при конструктивен диалог с държавата”, казва Нора Ишкова, новият изпълнителен директор на AIBEST
(снимка: личен архив)

Нора Ишкова е новият изпълнителен директор на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Тя стъпва в длъжност от септември 2021 г., съобщиха от браншовата организация.

Секторът на бизнес услугите и технологиите продължава да расте и да бъде движеща сила за иновациите в страната, подчерта Илия Кръстев, председател на УС на AIBEST. Браншът, наричан Индустрия на знанието, е представен от над 80 000 служители в България и бележи двуцифрен ръст през последните години, формирайки над 5% от БВП, допълни той.

„В AIBEST имаме амбицията да продължим да бъдем двигател на българската икономика чрез няколко основни направления. Сред тях са установяването на успешни партньорства с държавните институции и местните власти, задържането и връщането у нас на българските таланти, привличането на нови инвестиции в индустрията и изграждането на устойчива екосистема в Югоизточна Европа. Тези стратегически приоритети ще разгърнем заедно с Нора в новата ѝ роля”, коментира Кръстев.

Членовете на AIBEST са едни от най-бързоразвиващите се компании, доказали се на световната сцена, посочи от своя страна Нора Ишкова. „Развитието на Икономиката на знанието, която е в ДНК-то на нашия бизнес, може да се случи само при конструктивен диалог с държавата. Нужна е адаптация на законодателната ни и образователна рамки към променящата се глобална бизнес среда, за да се наложи дългосрочно имиджа на България като дестинация за предоставяне на продукти и услуги с висока добавена стойност”, допълни тя.

Нора има над 20-годишен опит в сферата на бизнес развитието и управлението в международни ИТ компании в Европа, Африка, Близкия Изток и Азия. Заемала е ръководни позиции в 3Соm, D-Lіnk, Аvауа и Unіfу/ATOS, където е вицeпpeзидeнт „Диcтpибyция” зa Eвpoпa, Aфpиĸa, Близĸия Изтoĸ, Pycия и Азия. През последната година активно работи по  сливането на професионалния изнесен център за консултантски услуги на Brightive Consulting в София с BARINGA Partners, Лондон.

Нора Ишкова има магистърска степен по „Международни отношения” от Университета за национално и световно стопанство в София. През 2018 г. завършва Advance Management Program в IESE Барселона, съвместна програма с Harvard Business School.

Коментар