ЕК ни иска мнение за браузера на Microsoft


Европейската комисия обяви, че ще потърси мнението на потребителите, софтуерните разработчици и компютърните производители за мерките, които Microsoft предложи за справяне с проблемите относно нейния браузер и темата конкуренция. От 9 октомври, т.е. от утре, ЕК ще очаква всякакви становища и гледни точки по офертата на редмънтския гигант да даде на настоящите и бъдещите потребтели на Windows значително по-голям избор на браузери.

Заинтересованите страни ще имат време до 7 ноември да коментират предложените мерки, оферирани от редмънтксдия гигант, посочи регулаторът на Европейския съюз. Предварителното становище на ЕК е, че мерките, взети от Microsoft, действително ще разрешат проблемите на тема конкуренция, които комисията е имала, посочи еврокомисарят по конкуренцията Нели Крьос. Тя изрази надежда, че ще може да бъде взето решение на проблема преди края на годината.

Предложението на Microsoft ще направи възможно всички сегашни и бъдещи потребители на Windows да си избират браузер, а компанията няма да може да принуждава производителите да налагат нейния браузер, посочи еврокомисарката. Така потребителите ще имат истинкси избор как да достъпват и ползват Интернет. Крьос вярва, че това ще има директен и незабавен ефект върху пазара, като подчерта, че договорката за прилагането на тази мярка ще важи пет години.

От своя страна Microsoft заяви в изявление, че приветства хода на ЕК, съобщи Internet News, позовавайки се на Ройтерс. "За Microsoft днешното решение е значителна стъпка към приключването на десетилетна сага с проблеми със законите за конкуренцията в Европа”, се казва в съобщението.

Коментар