От януари – GSM разговори и в самолета

Ръководството на авиокомпанията Emirates подписа договор с британската фирма Aeromobile, която предоставя технология за безопасно използване на мобилни телефони по време на полет. Очаква се услугата да бъде пусната на един от самолетите “Боинг 777” на Emirates през януари следващата година, според BBC.
Новината идва само месеци след като друга авиокомпания, Ryanair, обяви плановете си да пусне подобна услуга в средата на 2007 г. За целта тя получи одобрение от властите.  
Директорът на Aeromobile Дейвид Полторак е оптимист за бъдещето на предлаганата от тях услуга и е в преговори с други авиокомпании. Прогнозите са, че към 2010 г. приходите от разговори по мобилни телефони в самолетите могат да достигнат 1.5 млрд. британски лири.
Засега Emirates се въздържа да съобщи какви ще са цените на разговорите във въздуха, но се очаква те да бъдат сравними с международните тарифи. С цел да се предпази от възможни оплаквания от някои пасажери срещу използването на мобилни телефони по време на полет, авиокомпанията ще окуражава хората да държат GSM-те си в режим на изключено звънене или вибрации.
Екипъжът и стюардесите също ще могат да контролират системата по всяко време и да избират режимите, подходящи за определени полети – като например разрешаване на работа само в текстов режим при нощни полети.

Коментар