България е втора в региона по мобилни услуги

България заема второ място в Централна и Източна Европа по степен на проникване на мобилните услуги. Това стана ясно на завършилата вчера в София среща на UMTS Форума, чийто домакин бе Мобилтел.
В момента над 91% от българите ползват мобилни телефонни услуги, а 37% – фиксирана телефония. Чехия е първа в класацията за проникване на мобилните услуги с 116%. Трета е Унгария с 89%, следвана от Словакия (86%), Полша (85%), Румъния (72%), Сърбия (59%) и Молдова (35%).
Глобалното развитие на 3G/UMTS мрежите също беше обсъждано на срещата. Броят наUMTS абонатите в Източна Европа е нараснал с 44% за последното тримесечие и с над 6 пъти за година. Това поставя региона на второ място в света по ръст на абонати след Северна Америка.
Над 130 мрежи предлагат UMTS услуги в момента. Мобилната високоскоростна технология HSDPA е достъпна в повече от 65 мрежи по цял свят. Музика в движение и сваляне на цели песни, телевизия на живо и видео стрийминг, единни тарифи за таксуване и оферти, включващи пакети за пренос на голям обем данни, са част от услугите, които движат напред развитието на 3G.
"3G мобилните комуникации са част от ежедневието на България. Комбинацията между UMTS и HSDPA технологията дава на клиентите ни най-добрите възможности – независимо дали вършат бизнес или се забавляват ", каза Томас Клеменшиц, главен директор “Технологии” в Мобилтел.
“По всичко личи, че абонатите на 3G/UMTS мрежите по света ще достигнат 100 милиона преди края на годината”,прогнозираЖан-Пиер Биенеме, председател на UMTS Форума. “България е лидер в Централна и Източна Европа в сектора намобилните комуникации и иновационните услуги. Изключително бързото нарастване на абонатите показва, че страната ще играе важна роля за успеха на 3G/UMTS в региона”, допълни той.

Коментар