“Облакът” променя писането на приложения




Нахлуването на облачната концепция в света на компютърните системи радикално променя начина на работа на потребителите, но и техниките, с които ИТ специалистите създават инфраструктури и приложения. За създателите на софтуер това значи известна промяна в нагласата при писане на кода.

Този извод беше аргументиран по време на първата по рода си у нас Java конференция Java2days, която се провежда днес и утре в Интер Експо Център в София.

Базовата дефиниция на облака, според мен, е това – абстракция на ИТ инфаструктурата. Не знаете къде са сървърите и центровете за данни – и не ви интересува”, коментира Джон Уилис, специалист в сферата на ИКТ инфраструктурите, сътрудник на redmonk.com и “евангелист” на тема облачен компютинг в Canonical – организацията, която разработва Ubuntu.

За потребителите “cloud computing” би трябвало да означава по-малко тревоги и по-ефективно ползване на ИТ ресурсите. Какво обаче значи облакът за разработчиците? Те не трябва да се интересуват за каква операционна система пишат код – дали е Windows, Fedora или друга, заяви Уилис.
Архитектурата, която създават, трябва да е проектирана с мисъл за евентуален срив. Системата трябва да е способна да издържа много, защото при облачния компютинг става дума за “ютилитис” услуга – масова, тип ширпотреба.
Приложенията, които Java специалистите създават, трябва да са предвидени за работа в центрове, където няма човешка намеса, продължи топ-специалистът. Това са т. нар. “zero touch services” – услуги с нищожна човека намеса.
“Да не мислите, че Google с нейните хиляди сървъри и стотици центрове за данни може да има системни администратори във всеки от тях? Всичко се случва максимално автоматизирано”, подчерта Уилис. Заедно с това тук става дума за радикално намаляване на човешкия ресурс – хиляди сървъри се наблюдават и контролират от по няколко, например 4-5 човека.
Виртуализацията е едно от ключовите предизвикателства пред създателите на софтуерни приложения, добави Уилис. Тя поволява много динамично разпределение на ресурсите, но софтуерните системи трябва да са съобразени с това. Самото понятие сървър става безпредметно – вече трябва да говорим за ресурси, добави Уилис.
Първата по рода си у нас Java конференция започна тази сутрин в Интер Експо Център в столицата при изключителен интерес. Голямата конферентна зала “Витоша” на ИЕЦ бе препълнена – над 300 души заеха места, за да слушат лекциите, като сред тях имаше и представители на Министерството на образованието, младежта и науката, както и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Над 10 водещи международни Java специалисти пристигнаха в София, за да презентират пред родна аудитория, а подкрепата си за голямото събиране дадоха Java потребителски групи от много страни от Европа, сред които Чехия, Люксембург, Полша, Франция, Македония, Велкобритания и др.

Коментар