Актуализация на Windows прекъсва връзката с Wi-Fi точките за достъп

Някои потребители на Windows ще имат проблеми с Wi-Fi достъпа след поредната актуализация
(снимка: CC0 Public Domain)

Поредната актуализация за Windows 10 и Windows 11, която Microsoft пусна преди броени дни, може да разстрои работата на компютрите с Wi-Fi точки за достъп. Става въпрос за „кръпката” с индекс KB5014697.

Когато е свързан към Wi-Fi точка за достъп, компютърът или лаптопът, който е получил тази актуализация, губи връзката си с интернет и вече не може да се свърже с мрежата, съобщи Neowin. Microsoft все още няма решение на проблема, така че всичко пада върху плещите на потребителите.

В Windows 10 и Windows 11 опцията за изключване на автоматичните системни актуализации не е налична по подразбиране. Това може да стане чрез редактиране на системния регистър, групови политики или използване на специализиран софтуер.

Междувременно, уебсайтът на Microsoft информира, че проблемът засяга не само операционните системи Windows 10 и Windows 11. Под риск са също Windows 8.1 и Windows 7 и редица сървърни версии на Windows, като се започне от Windows Server 2008.

Microsoft е наясно с проблемната ситуация. Актуализацията KB5014697 беше пусната на 14 юни 2022 г. и само два дни по-късно компанията коригира официалната страница на Windows Status Dashboard, където съобщи за проблем с Wi-Fi точките за достъп след инсталиране на кръпката.

Засега има само едно 100% работещо решение – забрана за инсталиране на KB5014697 с помощта на допълнителни действия в операционната система. Потребителите, на чийто компютър вече е инсталирана тази актуализация, могат да опитат да я премахнат чрез стандартните инструменти на Windows.

Например, в Windows 11 22H2 това става чрез секцията Windows Update в приложението „Настройки”. Там трябва да намерите секцията „Деинсталиране на актуализации”, където можете да изберете желаната корекция и да кликнете върху бутона „Изтриване”.

Microsoft, от своя страна, предлага още по-радикален начин за справяне с проблема. Компанията прикани потребителите да изключат функцията за Wi-Fi гореща точка и да намерят друг начин да се свържат с интернет от компютър или лаптоп.

Разработчиците вече търсят причината за нежеланието на компютрите под Windows 10 и Windows 11 да работят с Wi-Fi точка за достъп и нейното отстраняване. „В момента разследваме и ще предоставим решение в следващата актуализация”, се казва в уебсайта на Microsoft.

Коментар