Евро-министрите обсъждат умни транспортни системи

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще участва в Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на Европейския съюз, който ще се проведе днес в Люксембург.

Очаква се една от темите, които ще бъдат обсъдени на срещата, да е устойчивото бъдеще на транспорта чрез въвеждането на интелигентни транспортни системи, базирани на високите технологии. Европейските министри ще проведат дебат по темата.

Интелигентните транспортни системи (ITS) представляват комбинация от информационни технологии и комуникационни системи, чиято архитектура цели да подобри управлението на транспортните средства. ITS са приложими за всички видове транспорт.

Европейската комисия вярва, че чрез ITS европейските пътища биха могли да са по-сигурни, с по-малко задръствания, а оттам и по-щадящи за околната среда, тъй като елиминрането на задръстванията ще означава по-малко вредни газове в атмосферата. Затова ЕК разработи екшън-план, благодарение на който интелигентните транспортни системи трябва да започнат постепенно да облекчават движението по пътищата на Европа в съвсем скоро време.

Коментар