Индустриалното производство с 19% спад през юли

През второто тримесечие на 2009 г. е регистрирано свиване на икономиката с 4.8%. През юли индустриалното производство е намаляло с 18.9%, а безработицата през август достига 7.88 на сто, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков Трайков на среща с австрийски инвеститори.

Като резултат от всичко това, международната търговия също намалява за периода януари-юли – износът се понижава с 30.6%, а вносът – с 35.1%.

Наблюдавала се е и тенденция на влошаване на бюджетните показатели, отбеляза министърът, която обаче е била преобърната след започване на работа от новото правителство.

Основните приоритети на правителството за преодоляване на тези проблеми включват минимизиране на негативните ефекти от глобалната икономическа криза и преструктуриране на икономиката. Това може да бъде постигнато чрез запазване устойчивостта на макроикономическата и финансовата система, както и на валутния борд, отбеляза Трайков.

Към останалите икономически мерки на правителството министърът причисли също и нова национална стратегия за присъединяване към еврозоната, активна политика по заетостта и управлението на фондовете на ЕС и повишаване на ефективността на земеделското производство.

Коментар