Индия привлича напускащите производители от Китай

Производителите на електроника разглеждат Индия като все по-желана дестинация
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия има готовност да се превърне в безопасно убежище за производителите на електроника, които искат да се преместят от Китай. Страната се счита за по-сигурна за компаниите, с оглед натиска на САЩ върху Китай.

Производството на електронни компоненти сега е съсредоточено в региони, които не са най-благоприятни по отношение на форсмажорните фактори. Китай е под политически натиск от САЩ, докато Тайван и Япония са измъчвани от земетресения, а Южна Корея има войнствен съсед на север.

В тази ситуация Индия може да се превърне в желания производствен обект, лишен от подобни рискове, отбелязва в анализ Nikkei Asian Review. Подобни съображения бяха споделени на индустриална конференция в Малайзия от , Раджа Маниккам, ръководител на Tata Technologies – компания, занимаваща се с тестване и опаковане на полупроводникови компоненти.

На първо място Маниккам изтъква благоприятното географско местоположение на Индия, с достъп до водни пътища за транспортиране на стоки. Второ, природните бедствия в страната не са толкова опустошителни за бизнеса, колкото в други райони на Югоизточна Азия. Трето, Индия разполага с добър човешки ресурс, а сравнително младото ѝ население е в състояние да задоволи впечатляващото по обем потребителско търсене.

Индийските власти вече отпуснаха 10 милиарда долара за финансиране на развитието на електронната индустрия в страната само през тази година. Много големи разработчици на чипове имат изследователски центрове в Индия. Логично е, според шефа на Tata Technologies, около тях да се появят производствени предприятия.

DBS Bank прогнозира, че целият полупроводников сектор в Индия ще нараства средно с 18,8% годишно, за да достигне капацитет от 64 милиарда долара до 2026 г. Страната ще привлича все повече инвестиции, тъй като много производители обмислят стратегия „Китай плюс едно”, която предполага прехвърляне на част от предприятията от Китай в съседни страни.

Коментар