Samsung създаде сензор за изображения с най-малкия пиксел

Новият ISOCELL сензор на Samsung обещава още по-качествена смартфон фотография
(снимка: Samsung видео)

Сензор за изображения 200MP ISOCELL HP3 с най-малките пиксели в индустрията – само 0,56-микрометра – показа корейският технологичен гигант Samsung Electronics. По-малките пиксели могат да намалят площта на камерата в смартфона с 20%, заявиха от компанията.

ISOCELL HP3 е с 12% по-малък размер на пиксела от предшественика си, чийто размер бе 0,64 μm. Той съдържа 200 милиона пиксела в 1/1,4” оптичен формат, което е диаметърът на областта, която се улавя през обектива на камерата.

Това означава, че ISOCELL HP3 позволява приблизително 20% намаляване на повърхността на модула на камерата, благодарение на което производителите на смартфони могат поддържат своите флагмански устройства тънки.

ISOCELL HP3 се предлага с решение за автоматично фокусиране Super QPD, което означава, че всички пиксели на сензора са оборудвани с възможности за автоматично фокусиране.

В допълнение, Super QPD използва един обектив върху четири съседни пиксела, за да открие фазовите разлики както в хоризонтална, така и във вертикална посока. Това проправя път за по-точно и по-бързо автоматично фокусиране при използването на камерата на телефона.

Сензорът също така позволява да се правят видеоклипове в 8K при 30 кадъра в секунда (fps) или 4K при 120 кадъра в секунда, с минимална загуба в зрителното поле при заснемане на 8K видеоклипове. В комбинация с решението Super QPD, потребителите могат да заснемат кадри с кинематографично качество със своите мобилни устройства.

При ниска осветеност ISOCELL HP3 използва технологията Tetra2pixel, която комбинира четири пиксела в един, за да трансформира 0,56μm 200MP сензор в 1,12μm 50MP сензор или 12,5MP сензор с 2,24μm пиксела чрез комбиниране на 16 пиксела в едно. Технологията позволява на сензора да симулира сензор за пиксели с голям размер, за да прави по-ярки и по-добри снимки дори в затъмнена среда, като на закрито или през нощта.

За да увеличи максимално динамичния обхват на мобилния сензор за изображения, ISOCELL HP3 използва подобрена функция Smart-ISO Pro. Технологията обединява информацията за изображението, добита от двете конверсии на преобразуване на режима Low и High ISO, за да създаде HDR изображения.

Обновената версия Smart-ISO Pro се предлага с троен ISO режим (ниско, средно и високо) – което допълнително разширява динамичния диапазон на сензора. В допълнение, технологията позволява на сензора да визуализира изображения в над 4 трилиона цвята (14-битова дълбочина на цвета), 64 пъти повече цветове от 68 милиарда (12-бита) на предшественика.

Освен това, като поддържа поетапен HDR заедно със Smart-ISO Pro. ISOCELL HP3 може да превключва между двете решения в зависимост от средата на снимане, за да произвежда висококачествени HDR снимки.

В момента са налични образци на Samsung ISOCELL HP3, а масовото производство на новия сензор е планирано да започне тази година, уточниха от компанията.

Коментар