Intel наема 2000 души за изследователски център в Индия

Intel инвестира солидно в изследователска и развойна дейност в Индия
(снимка: Intel)

Американският производител на чипове Intel открива нов изследователски център в Индия. Компанията планира да наеме 2000 специалисти за нуждите на центъра, разположен в Бангалор.

Спадът в търсенето на компютри принуди Intel временно да спре наемането на нови служители в тази сфера. Но това не пречи на компанията да разшири присъствието си в Индия и да създаде нови работни места, според публикации в индийските медии. Нов изследователски център на Intel в Бангалор е готов да назначи около 2000 специалисти.

Министър с опит в проектирането на Pentium

Откриването R&D центъра се състоя в края на миналата седмица, съобщи Business Standard. На церемонията присъства министърът на електрониката и информационните технологии на страната Раджиев Чандрасехар, който не само е получил техническо образование в САЩ, но и участва в разработването на процесорите Pentium на Intel от 1986 до 1991 г.

Наличието на такъв опит позволи на министъра да направи някои паралели в условията за работа на специалистите на Intel през миналия век и в момента. „В онези години живеехме много по-икономично”, признава Чандрасекар, оценявайки по-добрите условия за работа на днешните специалисти в компанията.

$8 милиарда инвестиции на Intel в Индия 

В двете сгради на центъра с обща площ от около 42 хиляди м², има не само изследователски лаборатории и конферентни зали, но и различни зони за отдих. За Intel азиатската страна е най-голямата след САЩ, в която компанията е съсредоточила развойни и изследователски дейности.

Досега Intel е инвестирал най-малко 8 милиарда долара в икономиката на Индия, а броят на служителите на компанията в страната се доближава до 14 000 души. Вече има осем изследователски центъра на Intel само в Бангалор и още един в Хайдерабад.

Индия – новият Китай?

Последните инициативи на индийските власти целят да привлекат и производство на чипове на своята територия, а не само дейности по изследвания и разработки. 10 милиарда долара са отпуснати за субсидиране на организацията на производство, а тайванската компания Foxconn вече е изявила желание да участва в един от основните проекти.

Коментар