Три отговора на три горещи въпроса: LG климатици 2022

Големите предизвикателства на новото време са отвъд властта на отделния човек – но създателите на нови технологии правят всичко възможно за справяне с трудностите в нескончаемата и съвсем индивидуална битка с ежедневните казуси. Как да оцеляваме в условията на променящия се климат? Как да избегнем хватката на повишаващите се цени на енергията? А можем ли да се спасим от замърсяването, което ни трови отвсякъде?

Новите климатични системи на LG, дебютирали на пазара в последните два месеца, отговарят едновременно на трите горещи въпроса.

20 000 вдишвания на ден

Въздухът не е просто прозрачното нещо, което ни заобикаля. Човек прави средно 20 000 вдишвания на ден, така че въздухът всъщност е онова, което влиза в нас 20 000 пъти на ден. Когато в него има прах, малките частички се отлагат в дробовете и ги задръстват. Най-малките могат да преминат в кръвния поток и да достигнат мозъка. Нови проучвания сочат, че ултрафините прахови частици могат дори да преминат през плацентата от майката към бебето.

Климатиците на LG имат филтри, които улавят праха и малките частици с размер под 1 микрон
(снимка: LG)

Климатиците на LG са по своята същност и въздухопречистватели. Това означава, че когато човек осигурява термалния комфорт в дома си с някой модел от настоящата година, няма нужда да купува и свободно стоящ въздухопречиствател за всяко помещение. Всички нови LG климатици са с филтър, улавящ праха, а повечето имат и ултрафин филтър, който спира летежа на частиците с размер под 1 микрометър. Това са частици, по-малки от стриктния „стандарт” PM 2.5 на СЗО! Естествено, благодарение на подобна безкомпромисна филтрация се улавят и алергенните частици във въздуха (полени, плесени и др).

Ултравиолетовата обработка е друго голямо достойнство на новите климатици на LG от „реколта 2022”. UV лъчението унищожава вредните микроорганизми. Тестовете на TUV показват, че вградената UV лампа унищожава 99,99% от бактериите, които са често срещани в обитаемите ни пространства и причиняват възпаления на гърлото, очите, дробовете (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis и Klebsiella pneumoniae).

LG климатиците осигуряват температурен комфорт при максимална енергийна ефективност
(снимка: LG)

Факт е, че UV дезинфекцията е позната отдавна, а пандемията даде гласност на съществуването на този метод. Ала вграждането му в климатичната система е мъдър ход за удобство и практичност. За сравнение, прилагането на самостоятелна UV лампа за дезинфекция е неудобно и опасно: изисква в помещението да няма хора, да се контролира времето ѝ на работа и, в крайна сметка, при невнимание носи риск от изгаряне.

Оцеляване в свят на климатични промени

Че климатът на Земята се променя – видно е за всички ни. И макар че някои очакват, че това ще значи по-топла и по-мека зима, всъщност изменението на климата се проявява по друг начин – чрез климатични екстреми. По-възрастните хора казват, че не помнят да е имало засушавания и жеги като тези в последните години.

В летния зной все повече хора се обръщат към съвременната технология на климатизацията – особено родителите с малки деца и по-възрастните, за чието здраве горещините са опасни. Климатиците позволяват да запазим жилищата си хладни без засенчване, тоест запазвайки радостта от изобилната дневна светлина.

Благодарение на технологията с двоен инвертор, вибрациите се компенсират взаимно и работата на климатика почти не се усеща
(снимка: LG)

Новите модели на LG осигуряват охлаждането при спазване на важно условие – да работят тихо и едва доловимо. Това е възможно благодарение на технологията на двойния инвертор. LG я нарича „Dualcool”. При нея работното натоварване на компресора се разпределя между два роторни механизма. Те са синхронизирани помежду си на 180 градуса, тоест така, че вибрациите се компенсират взаимно и работата на климатика почти не се усеща.

Растящи цени на енергията

Пак благодарение на двойния инвертор, новите модели на LG осигуряват температурен комфорт при максимална енергийна ефективност. Различните данни сочат, че технологията на двойния инвертор може да намали сметките за консумираната електроенергия с около 30% в сравнение с „обикновен” инверторен климатик. Това е съществена придобивка в условията на постоянно растящите цени на горивата и електроенергията.

Климатиците на LG могат да се управляват дистанционно от смартфон с приложение LG ThinQ
(снимка: LG)

Някои от моделите дори показват на дисплея си текущата консумация на електроенергия. Доста ценно е за потребителя да може да види, че – например – неговото помещение се отоплява с 600 вата, докато при друг вид отоплително тяло същият комфорт би се постигнал с около 2000 вата.

Дълготрайност и дистанционен контрол

Климатичните системи с двоен инвертор имат и друго предимство – обичайно по-голяма продължителност на живота. Така е, защото натоварването се разпределя между двата компресора. Подобна особеност позволява на LG да даде за своите нови модели от 2022 година смелата гаранция от 10 години.

Възможността за дистанционно управление, характерна за съвременния умен дом, е реализирана чрез приложението LG ThinQ. От своя смартфон потребителят може да включи или изключи климатиците, когато е далеч от дома си, или, например, да настрои температурата, преди да се прибере у дома.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар