Съседски войни заради нелегални климатици в Италия

Нелегални климатици изпокараха съседи в луксозното италианско градче Портофино (снимка: CC0 Public Domain)

В колоритното рибарско селище Портофино на италианската Ривиера тези дни избухна междусъседска война заради… климатиците. Жегата изправи хората едни срещу други.

Емблематичният градец Портофино е част от европейските селища, които бяха обхванати от екстремна жега тази седмица, принуждавайки сплотената местна общност от около 400 души да търси спасение от свръх-жегата. Ала статутът му на регионален национален парк означава известни ограничения: за да си инсталират климатик в дома, жителите трябва да получат разрешение от общината, като устройствата трябва да бъдат поставени дискретно, за да се избегне накърняването на перфектния облик на града.

Портофино беше обявен за най-богатата община в Италия през април от Министерството на икономиката и финансите. Неговият красив бряг е привличал множество знаменитости – от Уинстън Чърчил до принцеса Даяна, а в най-ново време и Мадона. Но сега жегата изправи съседите едни срещу други: има данни, че някои правят доноси за свои комшии с незаконни климатици, а полицията патрулира по улиците, за да ги открие.

В резултат на междусъседската война от началото на годината до май в Портофино са докладвани 22 случая на незаконни климатици, според италианския всекидневник Стампа. При новите проверки през юли са открити още 11 нарушения – предимно на три улици в близост до централния площад Ла Пиацета. Почти половината от тези модули изглежда са били току-що инсталирани заради горещата вълна от това лято.

Съседите-доносници най-често са раздразнени от звука, но понякога и от външния вид на външните климатици. Някои просто си отмъщават за предишни сигнали, направени срещу тях. Мнозина са изпратили анонимни съобщения до полицията с прикачени снимки, пише италианският вестник Кориере дела Сера.

В повечето случаи полицията започва с молба към нарушителите да премахнат незаконните устройства. Някои от климатиците са боядисани в опит да се слеят с цветовете на сградите. Тези, които не премахнат уредите, ще трябва да платят солидни глоби – до 50 000 евро.

Климатиците, поставени по покривите, са по-трудни за намиране, но в някои случаи са идентифицирани по звука. Местните новини твърдят, че за търсенето им са използвани и дронове, въпреки че кметът Матео Виакава отрече това в интервю за британския вестник Гардиън.

„Просто искаме да гарантираме, че ограниченията се спазват и красотата на Портофино се поддържа“, каза Виакава. „Те трябва да бъдат поставени на места, които не се виждат”. Справянето с нарушителите ще „придаде повече стойност на нашето село“, допълни той.

Изпълнен с луксозни магазини, заведения и пристанище със суперяхти, Портофино е игрална площадка за световния хай-лайф. През юни достъпът до красивия залив на селото беше блокиран от пищни предсватбени тържества на стойност 139 милиона евро за Анант Амбани – най-големия син на най-богатия човек в Индия, допълнени с представление на Андреа Бочели.

Този имидж трябва да се запази и не е странно, че репресиите срещу климатизацията са толкова сериозни. В същото време изгарящо горещото лято в Италия постави нов рекорд – току-що беше отчетен най-горещия уикенд за годината, като температурите скочиха над 40°C в някои.

Коментар