Какви предимства предлагат подовите климатици

Решението за избор на тип климатик може да срещне известни трудности, предвид изключителното разнообразие от предложения на пазара. Въпреки че много хора предпочитат стенен климатик, популярността на подовите варианти през последните години става все по-голяма. Отоплението с тях е много комфортно, тъй като създават отлично усещане за топлина, благодарение на конвекционния ефект.

Дори да изпитвате колебание в избора си между стенни и подови климатици, след като се запознаете с предимствата на подовите, много е вероятно да предпочетете подово тяло.

Макар наречени „подови”, невинаги тези типове климатици се монтират директно на пода
(източник на изображението: termos.bg)

Какви са плюсовете на подовите климатици?

Поставянето на подов климатик е много удобно за помещение с тънки стени или скосен таван, както и за мансардно помещение. Този тип климатик привлича потребители със своята компактна визия и с още редица предимства:

Лесен монтаж и поддръжка

Монтажът на подовите климатици не е трудно, стига разположението на мебелите да бъде така съобразено, че циркулацията на въздуха да бъде свободна. Затова са подходящи за по-голямо пространство, което не е препълнено с мебели.

Макар наречени „подови”, невинаги тези типове климатици се монтират директно на пода. Даже напротив, понякога може да се поставят близо до него, но на стената. Възможно е инсталирането им и в ниши, под перваза на прозореца или на стени, известни като „джуджета”. Много рядко, при липса на достатъчно място на някоя стена близо до пода, се монтират и на тавана.

При позициониране под прозорец, до легло или на пода достъпът до тях е по-лесен, когато се налага почистване на филтрите. При този тип ниски системи количеството събран прах е малко повече, което изисква и по-често почистване. Но от друга страна, при подовия монтаж рискът да забравите да го направите, е по-малък.

Двоен въздушен поток

Незаменимият комфорт, който подовите климатици осигуряват, се дължи както на естествената конвекция на въздуха, така и на наличието на два въздушни потока при повечето модели. Докато единият се насочва близо до пода, другият затопля пространството към тавана. Така ви е гарантирано, че краката ви ще бъдат топли, без значение от външните температури, а насочената нагоре въздушна струя ще затопля цялото помещение, като не духа директно върху обитателите.

Може да изберете режим на работа само на едната струя или на двете едновременно. Ако изключите през лятото студената струя над пода, краката ви няма да се охлаждат.

Спокойствие за детските игри

Почти всички деца обичат да си играят на пода и ако отоплението ви е с подов климатик, ще бъдете спокойни, че те няма да настинат на студения под.

Максимална икономия

Подовите климатици са не само идеални за отопление, но го правят и много икономично заради естествената въздушна конвекция. Дори да зададете температура, по-ниска с 1-2°С от обичайната за комфорта ви, усещането за топлина ще бъде за цялото тяло поради топлата струя близо до краката. По-ниската дори с 1°С температура, ще намали сметката ви за електроенергия.

Инверторната технология, използвана в подовите климатици, позволява по-ниска с до 30% консумация. Потреблението на енергия може да бъде регулирано, в зависимост от нуждите ви, чрез избор на правилната програма, който може да се случи и от разстояние.

С помощта на термопомпена технология подовият климатик може да извлече топлина от външния въздух, като това може да бъде 80% от енергията, използвана за отопление. Така уредът става не само икономичен, но и екологичен.

Сред плюсовете на подовите климатици е и способността им да пречистват въздуха от прах, алергени и др., да работят почти безшумно и др. Температурният им сензор се намира на 50-60 см височина от пода, каквато е приблизително и височината на човешкото тяло в седнало положение.

Като част от конструкцията на много модели са широкоъгълните жалузи, които могат да се завъртат до определен ъгъл, нужен за отопление или охлаждане. По този начин разпределението на въздуха в желаната зона или в цялото помещение е още по-ефективно.

При какви условия изборът на подов климатик е подходящ?

Поради едни от главните си предимства – компактен размер и гъвкав монтаж, подовите климатици са решение, подходящо:

  • При ограничено пространство на стените, когато е невъзможно да се монтира вътрешно тяло на стенен климатик;
  • При трудно достъпна стена в някои зони и помещения;
  • При големи прозорци и/или стъклени стени на сгради с нестандартна архитектура;
  • За помещения с много нисък или скосен таван, непозволяващ инсталиране на стенен климатик;
  • Поради декоративни съображения, в случаи, когато стената е изрисувана, на нея има фототапет, окачени са картини или др. произведения на изкуството, а с подовия климатик няма да се налага промяна на визията.

Подовите климатици са сполучлив избор за домашна климатизация, но приложение намират също и за офиси и търговски обекти. Макар че начинът им на работа и функциите могат да са различни според модела и марката, те са подобни на тези, които са характерни за повечето сплит системи. Затова осигуряват същия комфорт, дори в някои отношения и по-добър.

Избран с подходяща мощност съобразно големината на помещението, подовият климатик е достъпно решение и разумна инвестиция за добре отоплен дом.

Коментар