Qualcomm с големи амбиции на автомобилния и IoT пазар

5G дава тласък на пазарни сегменти като свързаните автомобили и интернет на нещата
(снимка: CC0 Public Domain)

Qualcomm отдавна е сред лидерите по приходи от радиочестотни фронтенд устройства (RFFE), но сега американската компания планира да разшири модулите си към по-широк набор от устройства с пускането на продукти, които поддържат Bluetooth, Wi-Fi 6E и следващото поколение стандартен Wi-Fi 7.

Във всяко мобилно устройство RFFE е по същество пътечката между антената и клетъчния модем чрез приемо-предавателното устройство. Qualcomm е доставчикът, достигнал челно място по приходи от такива RFFE устройства, заяви в брифинг с медии и анализатори Кристиан Блок, старши вицепрезидент и генерален мениджър по RFFE в Qualcomm Германия. Сега целта на компанията е да се превърне в лидер в автомобилния и IoT пазар (включително индустриален IoT и потребителски IoT).

Прогноза за свързани автомобили

Блок прогнозира, че до 2024 година 70% от всички превозни средства ще бъдат свързани. По-широкият растеж на IoT ще бъде тласкан от възприемането на 5G, безжичните таблети и компютри, XR устройствата, възхода на Wi-Fi 7 технологията.

Очакванията са за 12% среден годишен темп на растеж в бизнеса с RFFE в периода от 2021 до 2024 г. Приходите ще се увеличават от 17 милиарда щатски долара в началото на посочения период до 24 милиарда долара в края му, отбеляза Блок.

5G тласка пазара на RFFE

Qualcomm твърди, че новите му Wi-Fi RFFE модули обединяват всички ключови компоненти, които са необходими между Wi-Fi чипа и антените за усилване и адаптиране на сигнали за оптимално безжично предаване. OEM производителите ще използват тези модули за разработване на клиентски Wi-Fi устройства.

Анализаторът на безжичната индустрия Джеф Каган заяви пред Mobile World Live, че надпреварата между доставчиците на RFFE се ускорява, тъй като 5G продължава да се възприема повсеместно. Конкуренцията на Qualcomm включва Samsung, MediaTek, Skyworks, Qorvo, Broadcom, Murata и Avago. Като цяло това са малък брой доставчици, според Каган. В подобна обстановка е нормално някои да се задълбочават повече от други.

Коментар