Poly Sync – кристален звук за екипните телеконференции

Спикърфоните Poly Sync изглеждат елегантно, строго и изчистено, а звукът им е безупречен
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Телеконференциите, при които два или повече екипа се срещат чрез виртуална връзка, имат нужда от качествено оборудване, за да могат всички членове на всички тимове да участват наравно и без затруднение. Спикърфоните от серията Poly Sync решават радикално въпроса за необходимата техника. Те осигуряват качествен звук, филтриране на нежеланите шумове, забележителен пространствен обхват наред с дуплексната връзка, при която разговорът се случва сякаш всички са един до друг. 

Все по-често ни се случва да се срещаме с колегите чрез телеконференции. Общуването, което някога беше характерно само за екипите на големи мултинационални компании с офиси в много страни, днес е ежедневие за почти всички. 

Когато си говорят два, три или няколко екипа, разположени на различни места, усещаме колко е важно всеки да може да чува всички останали добре, всеки да може да говори и да бъде разбран правилно, да е тихо наоколо, а микрофоните да са правилно насочени. Затова днес разглеждаме телеконферентните спикърфони от професионален клас Poly Sync. 

Фамилията Sync на производителя Poly включва 3 ключови модела: Sync 20, Sync 40 и Sync 60. 

Звук и шум 

Качеството на звука е доста субективно понятие, но всички ранни потребители на спикърфони от фамилията Poly Sync са единодушни, че при тези устройства звукът е „отличен”, „безупречен”, „перфектен”. Някои от тях споделят, че имат база за сравнение в лицето на други модели спикърфони от други марки – и разликата е осезаема. 

Като част от мерките за постигане на качествена връзка устройствата работят с пълен дуплекс. Това важи за трите модела и означава, че аудиовръзката е двупосочна – не се налага единият да замълчи, за да се чува какво казва другият на отсрещния край на връзката. Няма прекъсване. Няма губещи се срички и думи. Разговорът звучи естествено, като че ли всички са в една стая. 


Системите за заглушаване на околните шумове на Poly са интелигентно проектирани и изчистват нежеланите съпътстващи шумове. В спикърфона е вградена и функция за намаляване на ехото, което може да се получава в офис-зали и помещения с малко мебелировка или такива с преобладаващо стъклени стени. 

Крайният резултат е, че гласовете звучат чисто, ясно, в тишина – професионално. Самите гласове се усещат плътни, богати, с всички нюанси. 

Микрофони

Микрофоните са другият важен компонент, когато става дума за звука при спикърфоните за конферентни връзки. За разлика от повечето спикърфони, които имат по един вграден микрофон, всеки модел от фамилията Poly Sync има няколко микрофона и 360-градусов радиус на звукоулавяне. Колкото по-голям е моделът – тоест, за по-голяма група участници – толкова повече са микрофоните, съответно и техният обхват. 

Най-малкият „брат“ от семейството е Poly Sync 20 и има 3 микрофона. Обхватът му е 2 метра. Подходящ е за стая с размери до 4 на 4 метра. Това е компактен модел за потребители, индивидуално участващи в телеконференциите, или за малки екипи от 2-3 души. 

Средният „брат“ e Sync 40, пак с 3 микрофона, но с обхват 2,5 метра и за по-голямо помещение – стая с размери около 5 на 5 метра. 

Най-големият модел Sync 60 има 6 микрофона, обхват 3 метра и може да покрие стая с размер 6 на 6 метра. Това си е същинска офис-зала и с едно устройство в телеконференцията могат да се включат много хора – дори ако цялата зала е пълна, всички ще бъдат обхванати. 

И тези, които са по-наблизо, и тези, които са по-отзад, ще бъдат чути добре от отсрещната страна в разговора – гласът бива уловен стабилно, ясно, чисто. Практиката показва, че обичайно улавянето на гласа се простира и отвъд обхвата според зададената спецификация. 

Дизайн и осветление 

Дизайнът не спикърфоните не е определящ за избора, защото важни за телеконферентните връзки са звуковите параметри, но не може да не отбележим, че Poly Sync изглеждат елегантно, строго, изчистено. 

Диодното осветление, вградено в тях, има по-съществено значение. LED светлините са визуален код – индикатор за състоянието на работа. Например, при настройване на силата на звука LED стълбчето показва нивото на усилване. При заглушаване на микрофоните диодният индикатор преминава в червен цвят, който интуитивно подсказва, че звукът е блокиран. 

Свързване и разширяване 

Връзката на спикърфона с комуникационното устройство разчита на Bluetooth, като за свързване с компютър някои модели имат отделен Bluetooth приемник с USB конектор. 

Функция, която бизнес-потребителите биха оценили високо, е възможността да се свържат два спикърфона един към друг, която е типична за моделите 40 и 60. Така може да се покрие зала, която е тясна и дълга, или да се обхване по-голяма група от участници.

Зареждане и захранване 

Моделите Sync 20 и 40 работят на батерия. При по-малкия издръжливостта ѝ осигурява 20 часа време за разговор – предостатъчно за работещия човек, а при модела 40 времето е даже по-голямо: 30 часа. И в двата случая зареждането се случва бързо, за около 4 часа. Устройството може да се използва и като „battery bank”: има USB-A порт за зареждане на смартфон. 

Моделът 60, подходящ за големи помещения с големи екипи, поддържа постоянна връзка с компютъра и може да захранва не един, а два смартфона. Той може да се свърже и с видеокамера.

Наличност и цени

Линията интелигентни спикърфони Poly Sync са достъпни на българския пазар от компанията за интернет продажби Digital Box – оторизиран представител на широка гама аудио и видеоконферентни устройства и техника. В момента моделите в серията се предлага от digitalbox.bg с ценови отстъпки.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар