Тестваха мини-облак в космоса – на борда на МКС

Устройството Snowcone SSD обработва данни от борда на станцията МКС
(снимка: StorageReview / AWS )

Облачният доставчик Amazon Web Services (AWS) си партнира с младата компания за космически туризъм Axiom Space в анализа на данни от мисиите на стартъпа. За целта се използва облачната „edge” система AWS Snowcone SSD.

Мини-облакът беше тестван по време на Ax-1, една от първите частни мисии до Международната космическа станция, която включваше 25 различни изследвания наведнъж и генерира терабайти данни всеки ден, отбелязва StorageReview.

Ограничените комуникации с МКС 

Честотната лента на комуникационните канали на МКС е доста слаба поради ограничената инфраструктура, което затруднява изпращането на данни и изображения до Земята за обработка. Засега това причинява само малки неудобства при движението на МКС в орбита.

Но в бъдеще – когато космическите експедиции отиват на по-големи разстояния, например до Марс – подобно ограничение ще се превърне в сериозен проблем. Тогава ще има по-дълги забавяния в предаването и обработката на информация, поради огромните разстояния и големите обеми данни.

Първи по рода си експеримент

На скорошна конференция AWS обяви, че е тествала успешно комуникацията с модула Snowcone SSD на МКС и способността му за обработка на информация в космоса. За първи път клауд доставчикът управлява дистанционно устройство за обработка и съхранение на данни с общо предназначение на борда на МКС и с множество нива на криптиране.

В продължение на 7 месеца AWS работи с Axiom и НАСА, за да осигури безопасното доставяне на устройството на МКС. Snowcone премина поредица от тестове, включително подробен термичен анализ и серия от лабораторни изпитания, които симулираха случайните вибрации на ракета по време на изстрелване и на космически кораб по време на полет.

Коментар