САЩ алармират за измами в бизнеса с чипове

Недостигът на чипове в световен мащаб активизира мошениците в бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Опитите за намиране на чипове на всяка цена, на фона на недостиг на полупроводникови компоненти в световен мащаб, доведоха до рязко активизиране на измамниците, отчете американска компания.

По данни на ERAI Inc., която следи доставките на фалшиви чипове и случаите на измами в индустрията, недостигът на полупроводници е довел до рекорден брой измами на клиенти от САЩ, които са прехвърляли средства за покупки към въображаеми контрагенти. През 2021 г. са засечени 101 случая на измами с превод на средства, докато предходната година е имало 70 подобни инцидента, а преди пет години – само около 17.

Брокери в сянка

Ройтерс цитира президента на ERAI, Марк Снайдър, според когото компаниите отчаяно се опитват да намерят чипове, които не се предлагат от оторизирани и проверени дистрибутори, затова се обръщат към т.нар. „брокери в сянка”, на които превеждат пари, често без да получават никакви продукти в замяна. Всички докладвани случаи на измами са свързани с китайски брокери.

Въпреки че в САЩ има база данни за фалшиви части на GIDEP и Програма за обмен на данни от правителството и индустрията, анонимните препратки към правителствените служби не са разрешени. Това превръща базата данни на ERAI в основна за компании, които искат да научат повече за проблемите с фалшивите поръчки, или да докладват за проблеми.

Фалшиви чипове

По последни данни, броят на случаите с фалшиви чипове, информация за които е била предадена на ERAI през 2021 г., възлиза на 504, а през 2020 г. е бил 463. Това е много по-малко, отколкото през 2019 г., когато бяха регистрирани 963 такива случаи.

По думите на Марк Снайдер, възможно е карантинните мерки, свързани с пандемията, да са затруднили доставчиците на фалшиви продукти, тъй като правенето на бизнес в такива условия е станало много по-трудно.

Страх за репутацията

Информацията на ERAI беше оповестена публично на симпозиума за фалшиви части и материали, организиран от Центъра за усъвършенствано инженерство на жизнения цикъл в сътрудничество с Университета на Мериленд и индустриалната група SMTA. Според експерти, реалният брой на инцидентите може да е доста по-голям, тъй като много компании се страхуват от увреждане на репутацията и предпочитат изобщо да не съобщават за опитите за придобиване на фалшиви чипове.

Коментар