Излиза първият в света лаптоп с процесор RISC-V

Лаптоп с нова процесорна архитектура пускат китайски разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Две китайски компании – DeepComputing и Xcalibyte – започнаха да приемат предварителни поръчки за първия в света преносим компютър, базиран на процесор с RISC-V архитектура.

Новият мобилен РС се нарича Roma и е предназначен основно за разработчици, които създават и тестват софтуер за платформата RISC-V. Но е възможно в бъдеще лаптопи, базирани на RISC-V процесора, да се появят на масовия пазар.

Компютърът стъпва на „система върху модул” (SOM), която съчетава RISC-V чип с четири изчислителни ядра, графичен ускорител и невропроцесор (NPU) – заедно те ускорят изпълнението на операции, свързани с изкуствен интелект и машинно обучение.

Разработчиците планират да пуснат модели Roma Pro и Roma Standard с чип, изработен съответно по 12- и 28-нанометрова технология. Важно е да се отбележи, че SOM модулът може да се надгражда.

Компютърът поддържа до 16GB оперативна памет LPDDR4/LPDDR4X RAM. В него може да се инсталира също SSD диск с капацитет до 256 GB. Съвместим е с с повечето варианти на Linux.

Първите сто купувачи на Roma ще получат NFT токен. Цените не са обявени на сайта на проекта. Няма и снимки на модела. Доставките ще започнат в края на тази година.

Коментар