Божанов: Технологиите са основно оръжие в борбата с дезинформацията

„Тролски фабрики” възпрепятстват разпространението на истината, казва Божидар Божанов
(снимка: Министерство на електронното управление)

Дезинформацията е системен проблем, чийто мащаб е неизвестен, поради отказа на социалните мрежи да дават данни за широка употреба, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов при откриване на днешната конференция „Технологиите срещу дезинформацията”.

Има много неизвестни по отношение на създаването и разпространяването на фалшивите новини, което прави борбата с тях трудна, подчерта министърът. По неговите думи, т.нар. „Тролски фабрики” са митични конфигурации, които допринасят за възпроизвеждане на дезинформацията и възпрепятстват разпространението на истината. Тяхната цел е да „забият длето” в пукнатините на общественото мнение и по този начин да създадат хаос в обществото.

Министърът е убеден, че технологиите са основно оръжие в борбата със злонамерената пропаганда, защото има технологичен слой, чрез който тя се разпространява. Целта е да се ограничи механизма на това разпространение, а това може да стане чрез изсветляване на алгоритъма за предлагане на съдържание в социалните мрежи и създаването на регулация, която да направи този механизъм прозрачен, поясни Божанов.

Включвайки се в дискусията на тема „Плурализъм и дезинформация по време на война” в Съвета за електронни медии, министърът заяви, че нормативните усилия да се ограничат фалшивите новини трябва да са много внимателни, тъй като регулацията на онлайн съдържание е ходене по тънък лед. Посоката е да се вмени отговорност на социалните мрежи за вредното и противозаконно съдържание, което предлагат – във връзка с дейността на тролските фабрики и върху инструментите за целенасочено разпространение на информация.

„Важно е обществото да е наясно, че не става дума за репресия от държавата или цензура, а за защита на правото на потребителите да знаят какво и как им се предлага, за създадена възможност да правят съзнателен избор на коя информация да се доверят”, каза в заключение министър Божанов.

Коментари по темата: „Божанов: Технологиите са основно оръжие в борбата с дезинформацията”

добавете коментар...

  1. op

    Искат да се публикува само тяхната дезинформация.

Коментар