Nikon Coolpix S1000pj – фотоапарат с проектор

Ако обичате да снимате или пък близките ви се увличат по това хоби, ето идея с какво да ги изненадате. Nikon Coolpix S1000pj е фотоапарат, който носи в себе си вграден видео-проектор. С едно докосване на едно копче можете да покажете своите фотографски шедьоври като с истински проектор – на някоя близка стена, таван или ако щете – на пода. Само да имате зрители!

Coolpix S1000pj е продукт в един нов пазар, наречен “пико-проектори”. Това са устройства с джобен размер, които използват миниатюрен лазер или течнокристален механизъм, за да прожектират малки, но много полезни изображения върху каквато и да е що-годе прилична повърхност.

Пико-проекторите започнаха да се появяват още преди няколко години, но едва сега потребителитe започват да ги забелязват. Според някои статистики, над 40% от притежателите на цифрови фотоапарати си държат любимите снимки на самите камери, за да могат да ги показват на приятели. Така те използват фотоапарата за електронен фотоалбум. Е, защо пък да не ги споделят по по-удобен начин?

Иначе този Coolpix има 12,1-мегапикселов сензор и петкратно оптично увеличение. Може да заснема стандартно видео и да се включи директно към домашния телевизор.

Но вграденият проектор е това, което отличава модела от всички подобни на пазара. Тестовете, проведени от 08techlab, показват, че той излъчва учудващо силен светлинен лъч и спокойно може да прожектира снимките от растояние около 2 метра. Самият размер на изображението върху повърхността е около 90 см – 1 м.

Що се отнаса до качеството на картината, тя се вижда добре дори и в силно осветена стая, посочват от технологичната лаборатория. Макар че проекторът може да покрива до 2 метра, най-добри резултати се получават на растояние около 1.20 м. от стената. На такава дистанция снимките са пълноцветни и с добър контраст.

Човек може да си държи фотоапарата в ръка, докато прожектира снимките на стената, но производителят се е погрижил да включи в комплекта и миниатюрен статив, така че човек да може да постави камерата на масата. За целта от Nikon са добавили елемент на дистанционно управление.

Nikon нарича новия модел S1000pj “персонален киносалон на крак”.

Коментар