САЩ натискат ASML да не доставя оборудване за чипове на Китай

Оборудването за производство на чипове е във фокуса на търговската война между САЩ и Китай
(снимка:  Ben Winters/Renee d’Hooge/ASML)

САЩ засилват натиска си върху холандското правителство да забрани на местната компания ASML да продава оборудване за производство на чипове в Китай. Ако успеят, това сериозно ще подкопае стремежите на Поднебесната да стане световен лидер в производството на чипове до 2025 г.

ASML е водещ световен производител на литографско оборудване за производство на чипове. Но заради наложените ограничения, компанията не може да продава на Китай усъвършенстваните си машини за EUV литография, които се използват за производство на чипове по най-модерните технологични процеси.

Правителството на САЩ обаче не спира дотук, а иска в крайна сметка да постигне забрана за доставки в Китай и на оборудване за DUV литография, на базата на която се произвеждат чипове по напреднали технологични процеси, съобщи Блумбърг. Това включва чипове за компютри, сървъри, мобилна електроника, автомобили и роботи.

Няма да е лесно за САЩ да постигнат забрана за доставка на цялото портфолио от литографско оборудване за Китай. Фабриките в азиатската страна, управлявани от местни компании като Hua Hong и Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC) или от глобални производители като TSMC, Samsung и SK Hynix, са генерирали около 16% от приходите на ASML за миналата година, които възлизат на 18,6 милиарда долара.

Самата ASML подчертава, че не е единственият производител на DUV скенери (макар и най-големият), тъй като Canon и Nikon също произвеждат подобни машини. Ако обаче САЩ постигнат забрана за доставките им в Китай, тогава Поднебесната империя няма да може бързо да намери алтернативни доставчици на такова оборудване.

Правителството на САЩ вярва, че модерните технологии за пакетиране на чипове ще позволяват на китайските компании да проектират и произвеждат свои собствени чипове, което ще допринесе за технологичното им превъзходство в суперкомпютрите и, което е по-важно – във военното развитие.

САЩ вече наложиха търговски санкции на редица китайски производители на чипове и им отказаха достъп до оборудване и технологии с американски произход. Например, Вашингтон удари със санкции Huawei и нейното подразделение за полупроводници HiSilicon, което разработваше чипове на базата на Arm архитектура. Забраната за доставка на каквото и да било литографско оборудване за Китай ще нанесе сериозен удар върху местното производство.

САЩ биха могли да окажат натиск върху китайското производство на чипове не само чрез забрана на ASML да им доставя оборудване. Китайските фабрики за полупроводници използват много инструменти, оборудване и материали от американски компании като Applied Materials, KLA и Lam Research. Забраната тези компании да работят в Китай може да има катастрофален ефект.

Санкциите срещу Китай обаче ще имат сериозни последици и за целия свят. Например, значителна част от чиповете памет DRAM и 3D NAND се произвеждат в китайски заводи. Ако Samsung и SK Hynix останат без китайско производство, това ще създаде глобален дефицит на чипове и електроника. TSMC, SMIC и Hua Hong имат огромен брой международни клиенти. Ако намалят производството си, това ще се отрази негативно и на американските разработчици на чипове.

Коментари по темата: „САЩ натискат ASML да не доставя оборудване за чипове на Китай”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това е неолибералната форма на “свободния пазар” и “лоялната конкуренция”.

Коментар