Конкурсите на ЕС за цифрова свързаност започват през септември

ЕС ще отпусне 470 млн. евро за цифрова свързаност, вкл. за технологии от пето поколение
(снимка: CC0 Public Domain)

Предстоящи тази есен конкурси разкриват възможности за финансиране на проекти на български компании и организации по Механизма за свързване на Европа и програма „Цифрова Европа”, стана ясно на Евро Техно Инфо Ден, организиран от Министерството на транспорта и съобщенията.

Първите конкурси в областта на цифровата свързаност са през септември и октомври 2022 г. Общият бюджет надхвърля 470 млн. евро. Ще бъдат отпуснати средства за технологии от пето поколение в здравеопазването и образованието.

Предвижда се също финансиране за опорна свързаност като подводни кабели и сателитна инфраструктура за цифрови глобални портали, стана ясно при представяне на темите и изискванията към кандидатите.

Бюджетът на Механизма за свързване на Европа в сектор „Транспорт” е 25 807 000 000 евро за периода 2021-2027 г. С тези средства ще бъдат подкрепени проекти, които да развият Общоевропейската транспортна мрежа, за мултимодални мрежи и адаптиране на инфраструктурата към изискванията за двойно предназначение (гражданско и военно).

Министерство на транспорта и съобщенията е национален координатор за цифровия и транспортен сектор и призова повече участници да се включат в конкурсите, като има готовност да им  окаже съдействие, заяви при откриването на информационния ден заместник-министър Дилян Берковски.

Коментар