Малки роботи лъскат зъбите и унищожават бактериите

Система с микророботи може да почиства зъбите на хората по-добре, отколкото четка
(снимка: CC0 Public Domain)

Инженери от Университета на Пенсилвания са разработили система от микророботи, които могат да променят формата си, за да образуват четка или конец. Те са предназначени да почистват зъбите на хората и не просто отстраняват плаката, но освобождават антимикробни вещества, за да убият лошите бактерии в устата.

Миенето с четка и почистването с конец всеки ден може да бъде досадно. Дори хората, които са много стриктни и изпълнителни, могат да пропуснат дадени области и да се сдобият с проблеми в устата. Това е така, защото четките за зъби не отчитат разликите във формата или разстоянието между зъбите на различните хора.

Новата система решава този проблем чрез система с ефективна промяна на формата. Състои се от наночастици железен оксид, които могат да бъдат сглобявани в различни образувания и контролирани с помощта на магнитни полета. По този начин частиците могат да бъдат подредени във формата на четина на четка, за да изчистят плаката от зъбните повърхности, или по-тънки нишки, подобни на конец, за да търкат между зъбите.

Освен това тези частици предизвикват образуването на водороден пероксид, предизвиквайки реакция, която убива бактериите и лепкавите биофилми, които образуват върху зъбите.

Екипът първо тествал системата върху плоска плоча от изкуствен материал, подобен на зъбния емайл, за да проследи движенията на микророботите. След това учените преминали към контрола върху по-реалистичен терен: модел на зъби, отпечатан на 3D принтер. Накрая микророботите били тествани върху истински човешки зъби, монтирани в устройство, което ги подрежда по начина, по който биха се движили в устата.

Според резултатите от тестовете, тези микророботи могат ефективно да премахват плака и биофилми, намалявайки патогенните бактерии под откриваемите нива.

Екипът посочва също, че може прецизно да контролира твърдостта и дължината на косъмчетата чрез регулиране на магнитното поле, което позволява на върховете да станат достатъчно твърди, за да почистват зъбите, но все пак достатъчно меки, за да бъдат нежни към венците.

Изследователите казват, че персонализирането на тази микророботна система може да почиства зъбите на хората по-добре, като в същото време нейният потенциал да освободи ръцете може да позволи на хората с намалена фина моторика да се грижат качествено за устната си хигиена. Новото изследване е публикувано в сп. ACS Nano.

Коментар