С един ход САЩ могат да парализират чип индустрията на Китай

САЩ се опитват да лишат Китай от достъп до машини за производство на чипове
(снимка: ASML)

Американските власти намериха нов лост за натиск върху технологичната индустрия на Китай. Това е холандската компания ASML Holding NV, която е най-големият доставчик на литографско оборудване, използвано в производството на чипове.

Вашингтон се опитва да забрани на ASML да доставя на Китай оборудване за производство на чипове. Първите стъпки в тази насока вече са направени – въпреки цялата си мощ и факта, че не е пряко подчинена на американските власти, ASML вече отказа да достави на Китай оборудване за EUV литография, което се използва в производството на чипове по най-модерните технологични процеси. Компанията не може да получи лиценз за износ от холандското правителство, съобщи Блумбърг.

Но явно американците няма да се задоволят с това и ще продължат да упражняват натиск върху Китай чрез „споразумения” с холандския гигант. Плановете на САЩ вече включват и забрана за износ на DUV машини, които се използват в производство на чипове по някои по-стари технологични процеси.

DUV инсталациите са едно поколение зад EUV. Въпреки това, DUV литографията все още е най-разпространеният метод за производство на чипове, необходими за автомобили, телефони, компютри и дори роботи.

Новите ограничения ще ударят преди всичко най-големите китайски производители на микроелектроника. Това са Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) и Hua Hong Semiconductor Ltd. Ще пострадат и други производители на чипове по договор, базирани в Китай.

Целта на американците е проста – Вашингтон иска да ограничи плана на Пекин за развитие на сектора на микроелектрониката и да забави развитието на Китай в тази посока. Единственият въпрос е дали САЩ ще успеят да намерят компромис с ASML. Все още не е известно какви аргументи изтъква американската страна по време на преговорите с холандците. За ASLM прекъсването на договорите с китайски клиенти е неизгодно.

Според Блумбърг, доставката на оборудване за Китай, дори без EUV машините, носи впечатляваща част от приходите на ASML. Китай е третият по големина пазар на компанията след Тайван и Южна Корея, където клиенти са ѝ TSMC, SK Hynix и Samsung. Само през 2021 г. китайският пазар е донесъл на ASML около 2,1 милиарда евро, което съответства на приблизително 16% от общите ѝ продажби.

Фактът, че САЩ искат да ограничат бизнеса на ASML, се отрази на финансовата стабилност на компанията, преди още забраните да бъдат въведени. На фона на информацията за възможно „съучастие” с американските власти акциите на ASML се сринаха със 7,2% само за ден, отбелязва Ройтерс. Спадът засегна и други производители на литографско оборудване като Lam Research (-3,6%) и Applied Materials (-2,4%).

ASML е водещ световен производител на литографски системи – машини, които изпълняват критична стъпка в процеса на производство на чипове. Доминирането на ASML на пазара за този тип оборудване означава, че по-нататъшното прекъсване на достъпа на Китай до неговите продукти ще подкопае стремежа на азиатската страна да стане по-самостоятелна в електронните компоненти.

Ако САЩ все пак успеят да изпълнят плана си и да лишат ASML от впечатляваща част от приходите ѝ, Китай може да има сериозни, но все пак разрешими проблеми с доставката на DUV машини. Холандската компания е най-големият, но не и единственият доставчик на подобно оборудване.

В Япония литографско оборудване произвеждат Canon и Nikon, които могат да осигурят машини на Китай, но недостатъчно като брой, което вещае дефицит на чипове. САЩ обаче водят преговори и с тях, според Блумбърг, макар че двете компаниите вне са потвърдили това.

Действията на САЩ за спиране на производството на чипове в Китай могат да навредят на много индустрии и потребители. Ако американците постигнат своето в преговорите с ASML, тогава доставките на холандско оборудване ще спрат не само за заводите на китайски компании. В Китай има фабрики и на чуждестранни производители на чипове, по-специално Samsung, SK Hynix и YMTC.

Ако те спрат да получават необходимите машини, това може да доведе до нов недостиг на чипове в глобален мащаб. Така например, в началото на 2021 г. заради проблеми с доставката на електроенергия, за няколко дни спряха работа американските заводи на Samsung, но това беше достатъчно за глобална мини криза в предлагането на чипове.

Коментари по темата: „С един ход САЩ могат да парализират чип индустрията на Китай”

добавете коментар...

  1. Отличен пример

    Това е недостойно мръснишко поведение. В бизнеса това е мутренско мафиотско решение на проблемите с конкуренцията.

  2. Серго

    Щото пък китайците не могат да им врътнат огледално достоен отговор?
    За “номера на китайката” да сте чували нещо си?
    А редките метали кой ги копа в Латинска Америка и Африка?

    А руските изкопаеми?
    А неона?
    Кой държи 80% от добива му
    в световен мащаб?

  3. Гудю

    Другарки и другари, Китай са комунистическа дикататура и като такива не разбират от свободни пазари и пр. И от нищо друго освен , цитирам един друг мъдър коментатор – дебела тояга мржду зъбите.

  4. Anonymous

    Иде Видовден и за операторите на печатницата. За съжаление, ние пак сме от грешната страна…

  5. Admin

    Малка забележка към троловете: свободния пазар е за свободния свят, за азитаските диктаторски режими – дебела тояга мржду зъбите. Толкова е просто 🙂

  6. Цоло Драгойчев

    Точно така другари, Русия ще измести Щатите като световен лидер в технологиите, производстото и икономиката. А ние като близък народ ще ги следваме плътно като регионален лидер на Балканите. Ще задминем всичките си съседи по доходи и технологии. Тук ще бъдат открити заводи за производство на сървъри, видеокарти и дискове, благодарение на технологиите, които ще получим безплатно от Русия.

  7. Anonymous

    Демокрацията по американски.

  8. Йордан

    Демокрация в действие 🙂 Щатите обичат свободните пазари 🙂

  9. Българин

    А имаше времена когато САЩ говореше за конкуренция и за отворени пазари. Ама май тези глупости за наивници са били само когато другите трябва да плащат на САЩ за някакво ноу-хау. Сега се видя истинската същност на капиталистическата им система. Рекет, изнудване и забрани.

Коментар