Ами ако вместо фарове цялата повърхност на колата свети?

Вграждането на светлинни модули в цялата повърхност на колите може да е бъдещето на автомобилните фарове (графика: Magna)

Какво би станало, ако цялата външна повърхност на автомобила може да свети в каквито си искаме цветове, форми и комбинации? Няма ли фаровете да станат излишни? Точно с такъв тип хардуер експериментира автомобилният доставчик Magna.

Компанията представи нова технология за вграждане на светлинни панели във външното покритие на колите. Наричат това „Breakthrough Lighting“ и се очаква да е готово за производство през 2023 г., обяви Magna в прессъобщение.

Специалното осветление се вгражда в термопластични панели, разполагани по повърхността на автомобила. Светлинните елементи могат да се разположат приблизително там, където обикновено стоят конвенционалните задни светлини, но модулите остават напълно скрити, докато не бъдат накарани да светят. Клиентите могат да избират от „обширна цветова палитра“ за тези светлини, обещават от фирмата.

Всъщност този вид осветление е замислено поне частично като дизайнерска характеристика. То може да се използва за декоративни цели. Липсата на необходимост от проектиране на специални осветителни елементи дава повече свобода на дизайнерите.

От друга страна, това дава възможност за „усъвършенстване на комуникацията между потребителя, автомобила и заобикалящата го среда“. Използването на външни светлини за подаване на всякакви сигнали към други превозни средства и пешеходци се обсъжда като начин за подобряване на безопасността, особено при автономните превозни средства. Без наличието на живи шофьори, които да осъществяват зрителен контакт или да използват сигнали с ръце, новото поколение превозни средства може да се нуждаят от алтернативни начини за комуникация с останалите участници в движението.

Въвеждането на новата технология би изисквало известни регулаторни промени. В някои страни такива изменения вече са факт, например пътната служба на САЩ наскоро одобри „адаптивни матрични LED фарове“ за използване в страната.

Коментар