Автономните коли на Argo AI тръгват и в САЩ

Самоуправляемите коли от платформата Argo AI могат да виждат и разпознават обекти на 130 метра разстояние (снимка: Argo AI)

Argo AI, младата технологична компания за самоуправляеми коли, подкрепена от Ford и Volkswagen Group, получи разрешение нейните прототипи да се движат без шофьори-надзиратели в два града в САЩ: Остин и Маями. Там те ще трябва да се справят не само с тежък автомобилен трафик, но и с голям брой пешеходци и велосипедисти.

В Маями Argo AI вече има прототипи, работещи в автопарка на Lyft, по-специално в района на Маями Бийч, където прототипите трябва да се справят и с друга трудност – множество строителни зони, които са предизвикателство при около две трети от всички пътувания.

Други американски градовете, в които Argo AI тества своите прототипи, включват Вашингтон, Питсбърг, Пало Алто и Детройт. Компанията също така тества прототипи в германските градове Мюнхен и Хамбург.

Този глобален проект би трябвало да помогне на системата за самоуправление на Argo AI да се учи от разнообразната пътна инфраструктура и поведение при шофиране, което ще помогне за разширяването на системата в повече региони, казаха от компанията.

„От първия ден се заехме да се справим с най-трудните за шофиране райони в множество градове, защото точно там е най-гъсто и интензивно клиентското търсене и точно там нашата платформа за автономност развива интелигентността, която ѝ е необходима за мащабирането на системата като устойчив бизнес“, заяви Брайън Салески, главен изпълнителен директор и основател на Argo AI.

Argo AI разработва напълно самоуправляема система, включваща както софтуер, така и хардуер. Основна отличителна черта в нея е лидарната ѝ система, която може с точност да забележи и идентифицира обекти на повече от 130 метра – доста повече от масово използваните лидарни сензори и нещо, което е жизненоважно за шофиране по магистралите.

Системата се класира на Ниво 4 по скалата за способност за самостоятелно управление. Автомобилите от този клас могат да работят напълно самостоятелно, но само при определени условия. Най-високият клас е 5 ниво, при което автомобилът може да функционира напълно самостоятелно и да се справя с всичко при същите условия, при които може да шофира и човек.

Очаква се Ford да предложи първата си комерсиална услуга, използваща системата за самостоятелно управление на Argo AI, още през 2022 г. Все пак автомобилният производител не каза къде ще стане това.

Коментар