Над една трета от корпорациите използват AI

Все повече компании внедряват в работата си изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на технологии с изкуствен интелект (AI) в корпоративния сектор продължава да нараства. В момента 35% от компаниите по света използват AI решения под една или друга форма в работата си, което е ръст от 4% спрямо миналата година, сочи проучване на Morning Consult по заявка на IBM сред 7502 организации от цял ​​свят.

Най-високо ниво на навлизане на AI решенията се наблюдава в Китай и Индия — съответно 58% и 57%. Следват Италия, Сингапур, Обединените арабски емирства и Германия с 42%, 39%, 38% и 34%.

От общия брой компании 28% са създали пълноценна стратегия за AI, докато 25% са фокусирани само върху ограничени или специфични случаи на използване на такива технологии. Други 37% просто разработват стратегия за изкуствен интелект.

Анализаторите идентифицират редица фактори, които възпрепятстват успешното внедряване на AI. Това са по-специално липсата на умения, опит и знания в тази област (за 34% от анкетираните предприятия), високи разходи (29%), липса на необходимите инструменти и платформи за разработване на модели (25%), висока сложност на проектите (24%).

Проучването установява също, че 43% от компаниите имат частни облаци, 32% разчитат на хибридни или многооблачни услуги, 13% използват публични облаци и 8% – локални системи.

Коментар