Ядрената енергия остава в „зелената” икономика на ЕС

Инвестициите в ядрена енергия ще помогнат на ЕС да постигне нулеви емисии до 2050 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент отхвърли с мнозинство тази седмица предложението за заличаване на ядрената и газовата енергия от плана за преход към „зелена” икономика. То дойде в отговор на предложение на Европейската комисия атомът и газът да се считат за „устойчиви” по време на прехода към възобновяеми енергийни източници. След подкрепа в Европейския парламент тези енергийни източници ще станат легитимна цел за развитие в ЕС.

В знак на протест срещу предложението на Европейската комисия за въвеждане на атома и газа в таксономията на ЕС – в индустрията, икономиката и в сферата за развитие и инвестиции – противниците на инициативата изготвиха резолюция. За приемането ѝ бяха необходими гласовете на 353 членове на Европейския парламент от общо 705 депутати. Но тя беше подкрепена само от 278 евродепутати, като 33 се въздържаха, 65 отсъстваха и 328 бяха против.

Така предложението на Европейската комисия за временно „екологизиране” на атома и природния газ остава в сила и ще бъде узаконено от 1 януари 2023 г., съобщи World Nuclear News. Освен ако, разбира се, Европейският съвет не е против, но най-вероятно ще бъде „за”.

За правителствата и компаниите от ЕС това означава „покана” за финансиране на проекти за създаване на ядрени мощности и газови електроцентрали без ограничения. Като се има предвид нарастващото търсене на електроенергия и топлина в ЕС, могат да се очакват огромни инвестиции и в двете индустрии.

Властите на отделни държави от ЕС обаче могат да тръгнат по свой път, като например Германия, която е категорично против атомните електроцентрали на нейна територия и очевидно не е ентусиазирана от наличието на АЕЦ в Европа като цяло.

„Положителният вот на Европейския парламент изпраща ясна подкрепа за ядрената енергия към финансовата общност. Той се вслуша в научните доказателства и призна, че устойчивите инвестиции в ядрена енергия ще помогнат на ЕС да постигне нулеви емисии до 2050 г. Правителствата, инвеститорите и индустрията сега трябва да действат спешно, за да ускорят разгръщането на нов ядрен капацитет за постигане на тази цел”, коментира Сама Билбао-и-Леон, главен изпълнителен директор на Световната ядрена асоциация.

Проблем, според анализаторите е, че Европа загуби лидерство и компетентност в сферата на модерните и дори конвенционалните ядрени реактори и наливането на пари в индустрията няма да реши бързо този проблем.

Коментари по темата: „Ядрената енергия остава в „зелената” икономика на ЕС”

добавете коментар...

  1. Цианска работа

    Сега онова болното детенце ще побеснее.

Коментар